culturasocietate

„Bucuria Darului”, zi de sărbătoare pentru 300 de persoane cu dizabilități

Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba au organizat, marți, 3 decembrie a.c., la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, evenimentul „Bucuria Darului”, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

La eveniment au participat peste 300 de persoane cu dizabilități, precum și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale și ai unor organizații nonguvernamentale.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a adresat participanților cu un emoționant cuvânt de încurajare: „Dacă Hristos ar veni aici, v-ar spune: «Voi sunteți prietenii Mei!». Pentru că vă asemănați mult cu Domnul, purtând stigmate de har, în trupul acesta de carne și muritor, destinat totuși învierii…. Să fim convinși că acolo unde Crucea este mai grea și mai dureroasă, acolo este și o lucrare tainică”.

În continuare, președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, a adresat celor prezenți un îndemn spre solidaritate: „Doresc ca această zi de 3 decembrie să amintească tuturor că printre noi sunt oameni ce poartă diferite greutăți, cu care trebuie să fim mult mai atenți și cărora trebuie să le transmitem sentimentele cele mai alese”.

Momente de puternică emoție au constituit mărturisirile lui Andrei Paștiu, nevăzător, absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca și realizator de emisiuni radiofonice, a Gabrielei Mureșan, diagnosticată cu handicap locomotor sever, coordonatoare a Biroului de Asistență Socială și Consiliere din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, doctor în sociologie, precum și a lui Dragoș Zaharia, diagnosticat cu scleroză multiplă severă, absolvent al Facultății de Istorie şi Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia și al Masteratului în Managementul proiectelor europene și președinte al Asociației de Scleroză Multiplă Alba Iulia. Mesajele transmise au fost pline de speranță: „Aceasta vreau să îndemn pe toată lumea: să depășească greutățile în care se află și să-și pună bazele pe un viitor normal. Noi pentru asta milităm: pentru normalitate, pentru acceptare” (Dragoș Zaharia)

În a doua parte a evenimentului, persoanele cu dizabilități au oferit celor prezenți minunate colinde interpretate cu talent și dăruire, precum și un moment coregrafic de pantomimă. Grupurile de colindători au fost din partea Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități „Sfântul Meletie” Alba Iulia, Locuinței Protejate „Sfânta Elena” Pianu de Jos, a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, Așezământului Social „Sfântul Nectarie” Blaj-Tiur, Centrului de Abilitare și Reabilitare persoane cu dizabilități Diakonia, Centrului de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic Baia de Arieș, Centrului de Îngrijire și Asistență Abrud, Locuințelor Protejate Abrud, precum și a Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Alba.

În finalul evenimentului prezentat cu multă emoție și profesionalism de către doamna Felicia Colda, Corul „Belcanto” al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia și Corul de copii al Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia au încântat auditoriul cu momente muzicale de excepție.

Pe parcursul evenimentului, în holul Casei de Cultură a Studenților a avut loc o Expoziție de obiecte și decorațiuni de Crăciun confecționate de persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale și de zi din județul Alba, iar la plecare au fost distribuite peste 300 de cadouri.

Ziua de 3 decembrie a fost pentru cei prezenți o adevărată sărbătoare, și pentru toți, un prilej de a ne reaminti că persoanele cu dizabilități sunt persoane cu trăiri și calități de excepție care merită prețuite și îmbrățișate cu brațele larg deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *