IPJ ALBA – GAZDA DEZBATERILOR DEDICATE REINTEGRĂRII SOCIALE A PERSOANELOR PRIVATE DE LIBERTATE

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a fost gazda dezbaterii anuale organizată în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015 – 2019. Concluzia dezbaterilor a fost că dialogul dintre instituțiile partenere în implementarea strategiei trebuie continuat, în scopul eficientizării activităților de reintegrare socială.

La data de 27 noiembrie 2019, la Sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a avut loc dezbaterea intitulată „Schimb de experiență și diseminare a modelelor profesionale de bune practici”, organizată în conformitate cu Strategia Națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, inițiată de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Alături de conducerea IPJ Alba, la dezbatere au participat polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Alba și reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Alba, Penitenciarului Aiud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba, Serviciul de Probațiune Alba, Direcția de Asistență Socială Aiud, Serviciul Public de Asistență Socială Cugir, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Universității 1 Decembrie 1918 precum și ai societății civile.

Întâlnirea a avut ca scop îmbunătățirea relațiilor de colaborare în ceea ce privește sprijinirea persoanelor liberate din penitenciare, după executarea unor pedepse privative de libertate.

A fost scoasă în evidență necesitatea realizării unor analize individualizate, pentru fiecare caz în parte, din punctul de vedere al educației, vârstei, pregătirii profesionale, antecedentelor penale, familiei de proveniență, cetățenie, etnie, confesiune religioasă, vulnerabilități fizice, psihice, stare de sănătate.

De asemenea, participanții au împărtășit din experiența profesională în acest domeniu de activitate și au identificat punctele slabe care pot conduce la eșecul unei reintegrări corespunzătoare și chiar la recidivă în săvârșirea de infracțiuni.

Chiar perioada de implementare a Strategiei se încheie în acest an, concluzia discuțiilor a fost că parteneriatul interinstituțional trebuie menținut, în scopul găsirii celor mai bune soluții pentru persoanele care au executat pedepse cu închisoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *