„Educație pentru Viață, Iubire și Familie” – proiect educativ inițiat de 25 de cadre didactice din județul Alba-

Joi, 14 noiembrie, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia un workshop cu Tema „Educație pentru Viață, Iubire și Familie”, organizat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și Inspectoratul Școlar Județean Alba, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei. Formator în cadrul workshop-ului a fost profesor Laura Popa.

Întâlnirea a avut drept obiectiv creșterea abilității cadrelor didactice de a elabora Proiecte Educative, iar rezultatul a fost elaborarea unui Proiect Educativ Județean, care va fi propus spre implementare în școlile din județul Alba, în anul 2020.

Activitățile propuse urmăresc dezvoltarea la elevi a unor valori morale privind respectul pentru viață și pentru familie, dezvoltarea unor relații armonioase și sănătoase între părinți și copii, creșterea abilităților de intervenție educativă a părinților în viața copiilor și întărirea colaborării dintre Școală, Familie, Comunitate și Biserică.

S-a reliefat faptul că sistemul de învățământ, pe lângă împărtășirea de noi cunoștințe și formarea deprinderilor necesare exercitării unor profesii, e necesar să aibă ca preocupare centrală mai ales caracterului elevilor. S-a discutat despre modalitățile concrete de înțelegere și însușirea de către elevi a unor valori morale, precum dreptatea, onestitatea, responsabilitatea sau respectul față de viață, despre cum pot crește în sufletele copiilor sentimentele nobile, precum iubirea față de părinți și față de prieteni, generozitatea, sociabilitatea și nu în ultimul rând, credința.

În activitățile care ar putea susține demersul de edificare a unor personalități frumoase și armonioase la copii și tineri, s-a luat în considerare și rolul esențial al părinților, nevoia acestora de a fi pregătiți în „meseria de părinte”, precum nevoia de instruire specifică a cadrelor didactice.

Participanții s-au implicat activ, identificând obiective generale, obiective specifice și propuneri de activități pentru două mari componente ale proiectului. Prima dintre acestea este – Educația pentru viață – care se desfășura în perioada 15 ianuarie – 30 martie, luna martie purtând la nivel național numele de „Luna pentru Viață”, iar a doua componentă, – Educația Vieții -, se va desfășura în perioada 1 aprilie – 15 iunie, având în centru Ziua de 1 iunie, Ziua internațională a copilului, în care îi sărbătorim pe toți copiii și, prin ei, Copilăria și Darul sacru al vieții.

Doamna Inspector Școlar General, profesor Eugenia Marcela Dărămuș, a declarat „Salut inițiativa acestui parteneriat care propune abordarea non-formală a educației în împrejurări concrete ale vieții și vine în completarea efortului nostru de a implica atât cadrele didactice cât și elevii și părinții deopotrivă în activități sustenabile care să treacă dincolo de granițele fizice ale școlii și să dezvolte armonios relații de calitate, bazate pe valori morale nemuritoare. Școala românească s-a născut în tinda Bisericii care a fost încă de la început un partener solid în ceea ce înseamnă Educația, promovând mereu FAMILIA, DARUL SACRU AL VIEȚII ȘI DRAGOSTEA PENTRU BINE ȘI FRUMOS, așa cum facem și noi în școli, prin dascăli devotați și responsabili. Îmi doresc ca activitățile propuse azi să fie multiplicate în cât mai multe școli, în beneficiul familiei, al școlii și al comunității”

Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” este o organizație nonguvernamentală de utilitate publică care funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Asociația este model de bune practici în activitatea socială și educațională, având peste o mie de copii beneficiari ocrotiți în case de tip familial, centre de zi, centre educaționale și de prevenire a abandonului școlar. Îmbunătățirea calității procesului de educare a copiilor și de formare a personalului implicat în acest proces este, din anul 2010, o prioritate a asociației.

Biroul de presă al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *