culturaeducatie

Profesori ai Centrului Școlar de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia la RAISING ASPIRATIONS FOR SOCIAL INCLUSION

Profesori ai Centrului Școlar de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia au participat în Finlanda la al patrulea stagiu de formare din cadrul proiectului Erasmus+ 2018-1-FI01-KA229-047237_3

RAISING ASPIRATIONS FOR SOCIAL INCLUSION

În perioada 21-25 octombrie 2019, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia a fost reprezentat de către doamna director adjunct Monica Paul și doamna profesor Teodora Cîmpean, la cel de-al patrulea stagiu de formare de scurtă durată, în cadrul proiectului Erasmus + KA229 ”Raising Aspirations for Social Inclusion” (RASI). Stagiul a avut ca temă ”Leading a school for everybody” și s-a derulat sub forma mai multor ateliere susținute de experți în domeniul educației, la Seinäjoen Lyseo, instituția coordonatoare din Seinäjoki, Finlanda. În cadrul atelierelor, au fost prezentate modele de bune practici privind procedurile și metodele folosite pentru a facilita integrarea elevilor cu CES. A fost organizată și o întâlnire la care au participat toți directorii de școli din regiune și unde au fost analizate și dezbătute modele de management și leadership educațional.

La acest curs de formare au participat doamna director Kaisa Isotalo, Soile Pajula, profesor coordonator proiect (Finlanda), Karl-Göran Lehto, director al Hietaniemi Friskoleförening, Patrik Aili, profesor (Suedia), precum și doamnele directoare Stefania Fecchio, reprezentând O.D.P.F. Istituto Santachiara, respectiv, Istituto Comprensivo di Stradella e del Faravelli (Italia).

Acest parteneriat este realizat între cinci instituţii de învăţământ din cinci ţări europene: Seinäjoen Lyseo, Finlanda – coordonator proiect, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia – România, O.D.P.F. Istituto Santachiara – Italia, Hietaniemi Friskoleförening – Suedia, Southend YMCA Community School –Marea Britanie și se desfășoară între anii 2018-2020.

Proiectul „Raising Aspirations for Social Inclusion” (RASI) este implementat pentru a facilita integrarea elevilor cu CES în societate prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor educaţionale care le sunt oferite. Obiectivul principal este schimbul de bune practici în procesul de predare la elevii cu cerințe educative speciale, urmând a se dezvolta, testa şi evalua metode, activităţi şi strategii inovatoare de stimulare a participării elevilor atât în viaţa şcolară, cât şi în cea socială, prevenind abandonul şcolar şi discriminarea. De asemenea, se urmăreşte creşterea calităţii predării şi îmbunătăţirea motivaţiei şcolare a elevilor prin creşterea stimei de sine şi ajutându-i să experimenteze succesul și să-și dezvolte abilități pentru viață.

În perioada 4-8 februarie 2020, C.S.E.I Alba Iulia va fi gazda celui de-al cincilea stagiu de formare din cadrul proiectului, având ca temă ”Practical methods used in teaching students with SEN”.

Participarea la acest proiect va avea efecte pozitive pe termen lung asupra fiecărei şcoli şi a culturii acesteia. Profesorii vor fi încurajaţi să împărtăşească idei, să compare experienţele lor transnaţionale şi să integreze bunele practici şi metode în activităţile zilnice.

Consilier educativ,

Prof. – educator Ioana Coza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *