Andrei Istrăţescu revine în lupta pentru podium la Openul Internaţional al României la şah. Mihnea Ognean şi Mihnea Sântimbram au câştigat concursurile de rezolvări de probleme

Runda a 7-a a fost una mult mai paşnică decât precedentele 6 la Openul Internaţional al României care se desfăsoară în aceste zile la Alba Iulia, 8 dintre partidele jucate la primele 10 mese încheindu-se remize, astfel că situaţia a rămas în mare parte neschimbată în partea superioară a clasamentului. Beneficiarul principal al acestei runde a fost favoritul numărul 1 al turneului, marele maestru international Andrei Istrăţescu care a reuşit a doua victorie consecutivă şi s-a apropiat la un singur punct în spatele liderilor Alexei Fedorov (Belarus) şi Gevorg Harutjunyan (Armenia). Mai mult chiar, Istrăţescu are şansa de a-l egala la puncta cel puţin pe jucătorul din Belarus, cu care va juca la prima masă în runda a 8-a. Nici Harutjunyan nu va avea viaţă uşoară la masa 2, unde adversar îi va fi marele maestru Marius Manolache, şi el revenit în partea superioară a clasamentului după un start mai slab. Cele două partide pot răsturna complet clasamentul în cazul în care jucătorii români ar reuşi să se impună. La mesele următoare se joacă meciurile Vadim Shishkin (UKR) – Artem Omelja (UKR), Akash Ganesan (IND) – Mary Ann Gomes (IND), Eduard Andreev (UKR) – Shantanu Bhambure (IND), Alexandru David (ROU) – Misa Pap (SRB).

Luptă acerbă pentru podium şi în secţiunea B, acolo unde Valentina Verbin (Moldova) a reuşit să îl invingă pe Constantin Ţurlea şi conduce alături de alţi 3 jucători cu 5,5 puncte din 7 jocuri, dar în grupul urmăritor sunt 8 jucători cu 5 puncte, aşa că este imposibil de anticipat cine va câştiga turneul. În runda a 8-a sunt programate partidele Mădălin Andronescu (ROU) – Bohdan Lozynskyi (UKR) şi Aleksandr Scurtu (MDA) – Valentina Verbin (MDA) în grupul liderilor, în timp ce în grupul urmăritorilor perechile de adversari vor fi Aleksandr Arandjelovic (SRB) – Sorin Levay (ROU), Vasile Roşca (ROU) – Alin Tat (ROU), Constantin Ţurlea (ROU) – Andrei Secrieru (ROU), David Radu (ROU) – Tudor Ursente (ROU).

Pe lângă cele partidele rundei a 7-a la Openul Internaţional al României, vineri au fost programate şi alte activităţi. De dimineaţă s-a dat startul în Openul Muncipiului Alba Iulia pentru jucători cu rating sub 1600, cu 75 de participanţi din veniţi de peste tot din ţară la Alba Iulia.

Tot vineri au avut loc două concursuri de rezolvări de probleme în care participanţii au trebuit să resolve 15 probleme în 15 minute. În sectiunea pentru jucători cu rating peste 1600 au participat mai mulţi specialişti ai acestui gen de competiţii, 4 jucători acumulând 15 puncte, departajarea fiind făcută de timpul în care au terminat de rezolvat problemele. Pe primul loc s-a clasat Mihnea Ognean (Târgu Mureş) care a rezolvat toate problemele în 10 minute, în timp ce George Stoleriu (Iaşi) şi Daniel Baratoşi (Târgu Mureş) au avut nevoie de 11 minute, iar Cristian Şerban (Ploieşti) de 15. Prima dintre fete s-a clasat Dariana Didiliuc (Ploieşti) cu 13 puncte. În secţiunea pentru juniori cu rating sub 1600 primul s-a clasat Mihnea Sântimbrean (Timişoara) cu 8 puncte, urmat de Albert Dragoi (Reşiţa) şi Mario-Andrei Roşca (Drobeta Turnu Severin) cu 7 puncte, Răzvan Burja-Udrea (Alba Iulia) şi Sofia Creţu (Iaşi) cu câte 6 puncte.

Vineri a fost lansat şi un parteneriat între Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba având ca scop promovarea jocului de şah în rândul copiilor din judeţul Alba. Cu această ocazie au fost donate bibliotecii judeţene mai multe cărţi de şah, astfel ca publicul albaiulian să poată intra în contact cu sportul minţii şi citind literatură de specialitate.

Ziua de vineri s-a încheiat cu o lecţie deschisă prezentată de maestrul international Daniel Baratosi, care a explicat celor prezenţi modul în care trebuie conceput un plan de joc în partida de şah.

Sâmbătă de la orele 9 şi 11 la Hotelul Transilvania se joacă rundele 3 şi 4 în Openul Municipiului Alba Iulia, iar de la orele 16 runda a 8-a în Openul Internaţional al României. Tot sâmbătă de la orele 16, dar în Alba Mall, se va desfăsura un concurs de klotz pentru copii, iar seara de la orele 20 la Hotel Transilvania este programată o nouă lecţie deschisă oferită de maestrul international Daniel Baratosi.

Openul Internaţional al României la şah este o competiţie organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, festivalul din acest an fiind cel mai mare eveniment şahist organizat vreodată la Alba Iulia, circa 300 de participanţi din 12 ţări luând startul în turnee de diferite tipuri organizate de-a lungul a 9 zile la Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *