30 DE TINERI INTERPREȚI DE MUZICĂ POPULARĂ ÎNSCRIȘI PENTRU PRESELECȚIILE CONCURSULUI DIN CADRUL FESTIVALULUI NAȚIONAL „FELICIAN FĂRCAȘIU” SEBEȘ
În perioada 1-3 noiembrie 2019, Municipiul Sebeș va găzdui, pentru al XVII-lea an consecutiv, Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcașiu”. Pentru ediția din acest an, nu mai puțin de 30 de tineri interpreți de muzică populară, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, au dat curs invitației lansate de organizatori și vor participa la preselecțiile găzduite vineri, 1 noiembrie 2019, de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Preocupați de promovarea cântecului tradițional românesc, cunoscuți publicului prin participările la emisiunile de specialitate (precum „Vedeta Populară”), prezenți pe scenele concursurilor și festivalurilor de folclor din țară, aceștia se remarcă prin vocea autentică și maturitatea artistică, elemente care vor asigura și în acest an succesul Festivalului „Felician Fărcașiu”.
Cei 30 de soliști înscriși pentru preselecții reprezintă 15 județe și 22 de zone etnografice diferite, după cum urmează: Alba (zona etnografică Țara Moților, Valea Sebeșului și Câmpul Pâinii), Hunedoara (zona etnografică Țara Zarandului), Sibiu (zona etnografică Valea Târnavelor, Valea Secașelor și Mărginimea Sibiului), Mureș (zona etnografică Valea Mureșului, Valea Mureșului Superior și Valea Beicii), Bistrița-Năsăud (zona etnografică Bistrița-Năsăud-câmpie), Sălaj (zona etnografică Valea Barcăului), Maramureș (zona etnografică Codru și Țara Lăpușului), Timiș (zona etnografică Banat), Caraș-Severin (zona etnografică Banatul de munte), Suceava (zona etnografică Bucovina), Bacău (zona etnografică Bacău), Dolj (zona etnografică Oltenia), Argeș (zona etnografică Muntenia), Gorj (zona etnografică Gorj), Giurgiu (zona etnografică Vlașca).
Ca și în cazul edițiilor precedente, preselecțiile vor consta în prezentarea a două melodii (un cântec doinit și unul ritmat), reprezentative pentru zonele folclorice din care provin concurenții. La alegere, aceștia pot opta și pentru prezentarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu, cea mai bună interpretare urmând a fi apreciată printr-un premiu special.
Prestația concurenților înscriși pentru preselecții va fi evaluată de un juriu, prezidat de maestrul Grigore Leșe, format din doamnele Niculina Stoican, Elize Stan, Gabriela Rusu-Păsărin, Doina Ișfănoni, Adriana Comșa-Haber și domnul Alexandru Pal.
Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcașiu” este un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.