Proiectul „DaIA tradițională” la debut, la Daia Româna

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a pus un tot mai mare accent pe promovarea culturii tradiționale și spirituale și pe conservarea și transmiterea către noile generații a valorilor culturale, a tradițiilor și a ocupațiilor tradiționale. Prețuind patrimoniul cultural ne putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural cu orice altă țară.

În spiritul acestor idealuri, Școala Gimnazială Daia Română, Biblioteca Comunală Daia Română și Asociația Transilvania Business Woman din Alba Iulia și-au dat mâna pentru a sădi în sufletul copiilor dragostea pentru folclor, tradiții și cultura locală.

Activitatea desfășurată sub titlul „Pe cărările toamnei” face parte din proiectul „DaIA tradițională” și urmărește dezvoltarea la copii a spiritului de observație a fenomenelor din natură, fenomene împletite întotdeauna la poporul român cu simbolistica de pe costumele populare. Activitatea va avea loc joi, 24 octombrie 2019, la Școala Gimnazială Daia Română, începând cu orele 13:00.Activitatea este coordonată de prof. Elene Schiau – directorul școlii gazdă, bibliotecar Sinefta Cibu și Ana Cosma – președintele asociației partenere.

„Frumosul din natură, manifestat în diverse culori și forme are o influență binefăcătoare asupra copiilor și totodată aceste culori și forme se regăsesc stilizat în frumoasele noastre costume populare. De aceea pentru ca tradițiile și obiceiurile strămoșești să fie mai ușor înțelese de copii, ei trebuie să observe și să se apropie cu emoție, mai întâi, de spectacolul sublim al naturii. Mediul estetizant creat se va putea „traduce” mai ușor în creațiile lor răscolindu-le emotivitatea, sensibilitatea și cele mai alese sentimente benefice. Promovând astfel de activități putem vorbi nu numai de promovarea culturii tradiționale și spirituale în rândul copiilor ci și de o adevărată terapie prin artă.” – declarat Sinefta Cibu, coordonator al activității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *