culturasocietate

Bienala de Arhitectură Transilvania: protejarea mediului înconjurător și arhitectura verde

BATRA 2019: protejarea mediului înconjurător și arhitectura verde, în centrul preocupărilor membrilor juriului internațional

Arhitectura verde, armonia habitatului, protejarea mediului înconjurător, integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă și conservarea patrimoniului rural sunt preocupările acestei ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania. O dovedesc proiectele realizate în toată lumea de cei șase arhitecți de talie internațională care formează Juriul BATRA 2019, dintre care patru români. Câteva detalii despre fiecare dintre ei, mai jos:

Eugen Vaida este unul dintre arhitecții cu cea mai vastă experiență în salvgardarea și promovarea patrimoniului din mediul rural în România.

A inițiat și dezvoltat, prin Asociația Monumentum, o serie de proiecte de conservare și educație în strânsă legătură cu comunitățile locale. Cel mai cunoscut dintre ele este ”Ambulanța pentru monumente”, al cărui principal susținător este ASR Prințul de Wales și care urmărește punerea în siguranță a monumentelor istorice degradate.

Attila KIM, originar din Târgu Mureș, este, din 2016, Comisarul României pentru Bienala de la Veneţia.

A început studiiile de arhitectură în Cluj și le-a continuat în Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi Olanda. A fost nominalizat de trei ori pentru premiul ”Mies van der Rohe” de arhitectură contemporană al Uniunii Europene, la ediţiile 2009, 2011 şi 2017.

Andreea Dani a studiat tot la Cluj, apoi s-a specializat în ”Arhitectură, peisaj şi munte” la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Grenoble.

În 2007 s-a stabilit în Mexic și a co-fondat Asociaţia Civile Ecolocalli, a cărei misiune este să contribuie la dezvoltarea comunitară sustenabilă în aşezări rurale, indigene.

Este membru în rețeua Mesoameri-Kaab, care reuneşte mai mult de 30 de organizaţii din zona mezoamericană în jurul conceptului de „producţie socială a habitatului sustenabil”, cu accent pe construcţii cu pamânt.

Daniel Tăbăcaru trăiește în Norvegia din 2005, dar a fost educat ca arhitect la Cluj și București, apoi s-a specializat în eficiență energetică, arhitectură verde și design thinking la universitățile din Beijing şi Aarhus.

Focusul lui este pe arhitectura sustenabilă, ca rezultat al unei analize care ia în considerare atât energia utilizată în producţie, cât şi originea, calitatea şi impactul materialelor folosite asupra mediului.

Născut în Bali, cu peste 80 de proiecte finalizate de la începutul carierei, Popo Danes este unul dintre cei mai influenți arhitecți indonezieni, preocupat de cultură și artă, de armonia dintre mediul construit și natură, de integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă.

Cunoscut pentru proiecte rezidențiale, restaurante și resorturi din diferite colțuri ale lumii, este caștigătorul mai multor premii ale Institutului Indonezian al Arhitecților și de două ori câștigătorul ASEAN Energy Award- Categoria Clădiri Tropicale.

Federico D’Ascanio este un cunoscut urbanist în Italia. Format ca inginer în construcţii civile, s-a specializat în reabilitare urbană şi a participat în proiecte ample de consolidare şi restaurare de monumente istorice. Unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen este cel al reconstruirii orașului italian L’Aquila după cutremurul devastator din 2009.

Juriul BATRA 2019 va trebui să decidă câștigătorii pentru 10 categorii/secțiuni de concurs: Arhitectura locuinței individuale, Arhitectura locuințelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție, Arhitectura spațiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporară, Design de obiect, Proiecte culturale: Inițiative și Experimente. Pe 23 noiembrie 2019, membrii juriului vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare secțiune.

Info BATRA 2019

A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *