Doi artiști chinezi pe simezele Muzeului Național al Unirii

Expozitie de artă chineză semnată de Fan Hongbin şi Zou Ming la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, instituţie de prestigiu a României contemporane, găzduieşte, în cadrul ediţiei a XXIV-a a Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Inter-Art”, Aiud – 2019, o inedită expoziţie de artă chineză semnată de Fan Hongbin şi Zou Ming.

Dr.Gabriel Rustoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, a arătat, în cuvântul de deschidere, că: “ Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este deschis an de an promovării valorilor artei contemporane. Impreună cu Fundaţia Inter-Art Aiud a reuşit să prezinte publicului albaiulian importante expoziţii de artă, atât în cadrul taberei internaţionale cât şi în proiecte independente. Expoziţia artiştilor chinezi se constituie într-un prilej de promovare a excelenţei în arta plastică.”

În cuvântul său de prezentare Anca Sas, masterand la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, spunea: “Pentru a înţelege tablourile acestei expoziţii m-am folosit de clasificarea picturilor făcută de W. J. T. Mitchell. El descrie prima categorie ca fiind tablourile-idol, adică cele care își însumează spiritualitatea sau zeităţile. A doua categorie este a tablourilor-fetiș, adică cele care plac ochiului. Ultima categorie este a tablourilor-totem, acele tablouri care reprezintă o cultură, o tradiţie sau o comunitate. Folosind aceste instrumente ale lui W.J.T. Mitchell am încercat să dau o interpretare pertinentă unei expoziţii extraordinare care nu are cum să nu te copleșească.”

Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei “Inter-Art”Aiud, a precizat că ideea curatorială propusă de Stefan Balog pentru expoziţia artiştilor chinezi delimitează spaţiile, abordările tematice şi cromatice oferind privitorului posibilitatea înţelegerii dimensiunii culturale a lucrărilor propuse. Imaginile unui sat (în special în cerneluri negre) reproduse fragmentar printr-o încadrare inedită se completează cu povestea interioară a lucrărilor în cerneluri color. Aceasta este o expoziţie care prezintă o parte din marea zonă culturală chineză.

Profesorul Zou Ming s-a născut în 1955 în Provincia Anhui, China. A absolvit Artele Plastice la Universitatea Wuxi, în 1983. În prezent este director adjunct al Colegiului de Arta şi Design a Universităţii Shenzhen, supervizor al studiilor post- universitare, membru al Asociaţiei Artiştilor Chinezi, membru al Institutului Chinez de Sculptură şi profesor de onoare al Academiei de Arte Plastice “Ilia Repin” din Rusia, profesor la Institutul de Pictură şi Caligrafie din Nanjing, secretar-adjunct asociat la Institutul Urban de Cercetare a Picturii în cerneală în cadrul Academiei Naţionale Chineze de Pictură, vicepreşedinte al Asociaţiei pictorilor chinezi din Shenzen. Din 1991 Zou Ming a organizat expoziţii personale în Singapore, Beijing, Hong Kong, Taiwan, Marea Britanie, Malaysia, etc. Lucrările lui Zou se găsesc la Muzeul Naţional de Artă al Chinei, Academia Naţională de Pictură a Chinei, Muzeul de Artă din Shenzen.

Fan Hongbin s-a născut în 1960 în Ningxia. A absolvit Artele Plastice la Universitatea Ningxia în 1982. În 1995 s-a stabilit la Shenzen, a fondat studioul de pictură în cerneală Shizi. Este membru al Asociaţiei artiştilor din Guangdong, decanul Academiei Chineze de Pictură “Han Ming Tang” din Shenzen şi preşedintele Asociatiei Artiştilor din Hong Kong. În 2007 a fost înfiinţat Muzeul de Artă “Fan Hongbin” de către Biroul Cultural al Districtului Shenzen Louhu. În 2011 lucrarea lui de porţelan în alb şi albastru intitulată ”Vis de primăvară” a fost scoasă la licitaţie pentru 7 milioane de yuani. În 2014 a organizat o expoziţie personală la Academia Naţională de Artă Plastică a Chinei. În 2017, la invitaţia Universităţii din Beijing a susţinut prelegeri academice despre pictura şi ceramica chineză precum şi despre inovaţiile artistice.

Organizatorii expozitiei sunt: Fundaţia Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Parteneri: Primăria – Consiliul Local Aiud, Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Institutul Cultural Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *