Seara românească Inter-Art la New York, la Parohia Ortodoxa din cartierul Jamaica. Recital de muzică Daniel Avram şi Dan Avram
Seara românească Inter-Art la New York, un apreciat moment de muzică și poezie, s-a desfășurat la sfârșitul lunii mai 2019 la Biserica „Sf. Andrei” (a comunității românești din Queens, New York , preot Ioan Proteasa) și i-a avut ca moderatori pe scriitorii Theodor Damian și Ioan Hădărig. Au fost prezentate, în atmosfera Cenaclului literar “M. Eminescu” din New York, volumele:
-“Vânătoare de pietre în Transilvania” de Patricia Goodrich, traducere de Casanda Ioan;
-“Stone hunting in Transylvania” de Patricia Goodrich (versiunea în limba engleză);
– “Aripile cerului” poeme de Ioan Hădărig;
– “37 de zile” jurnal de călătorie de Anca Sas;
– “Aiud-album fotografic” de Andrei Bakó cu poeme de Ioan Hădărig;
– “Aiud – călătorie în timp”, proiect fotografic de Robert Lixandru;
– “Aiud – Golgota scriitorilor. Poezii din temnițele Aiudului”. Antologie de Ion Buzași;
– “Emotion / Emoție” de Michel Talon, traducere de Marcela Hădărig;
– “Încă o zi fără dimineață” proză de Stefan Balog
– “Gânduri nefiltrate”, de Stefan Balog;
– “Viziuni și gânduri”, album fotografic de Zoltán Balog și gânduri de Stefan Balog.
Scriitorul Ioan Hădărig a arătat că propunerile pentru cenaclul literar au cuprins pagini de traduceri literare în engleză, franceză și română, pagini din poezia carcerală ( într-o antologie eveniment), pagini de jurnal, pagini de proză şi poezie, albume de fotografie ( privind promovarea culturală și turistică a Aiudului, Albei Iulia și a împrejurimilor ), albume de grafică și de fotografie artistică. Cărţile au fost oferite Cenaclului literar “Mihai Eminescu” din New York și publicului participant. Invitata proiectului a fost artistul plastic şi poeta Patricia Goodrich care a recitat poeme din volumul apărut în România – “Vânătoare de pietre în Transilvania”. Versiunea în limba română, în traducerea poetei Casandra Ioan, a fost prezentată de Ioan Hădărig. Anca Sas a vorbit despre incitantul său jurnal de călătorie din SUA şi Haiti iar Stefan Balog a prezentat volumul de proză fantastică şi volumul de miniaturi grafice dedicate lui Lucian Blaga. Albumul de fotografie artistică semnat de Balog Zoltan,cu gânduri scrise de Stefan Balog, a impresionat prin propunerea culturală inedită.
Recitalul de muzică folk a constituit un moment de reală emoție, într-un demers muzical de înaltă ținută artistică. Interpretul de muzică folk Daniel Avram şi pianistul Dan Avram au impresionat prin acuratețea interpretării, prin vocea caldă și distinsă, printr-o abordare a unui repertoriu care a însuflețit inimile celor prezenți în sală. Repertoriul abordat s-a remarcat prin calitatea piselor interpretate, prin valoarea autentică a demersului muzical. Recitalul, apreciat de publicul prezent prin aplauze prelungite, a reprezentat unul dintre momentele importante ale manifestarii.
Referindu-se la seara aiudeană de la New York scriitorul Theodor Damian (Cenaclul literar “M. Eminescu” NY) spunea: “A fost un eveniment rar și deosebit pentru comunitatea românească din New York. O întâlnire ca un dar pentru noi cei de peste ocean. Talentații artiști din Aiud, scriitori, compozitori și interpreți ai muzicii românești autentice au lăsat aici o amintire ce ne va înfrumuseța și va dăinui îndelung în sufletele noastre.”
Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud, arăta că aceasta manifestare a fost “una din cele mai memorabile seri Inter-Art realizate vreodată”, apreciind organizarea remarcabilă a manifestării de către părintele Theodor Damian şi de către părintele Ioan Proteasa, precum şi inimosul public prezent atât la cenaclul literar, la spectacolul de muzică cât şi la seara românească oferită de organizatori.
Coordonatorii evenimentului: Theodor Damian, Ioan Proteasa, Stefan Balog, Ioan Hădărig.