CETATEA BIBLIOTECII VII pusă în practică de 9 elevi

Nouă elevi entuziaști și implicați sub numele de VOICE au implementat în luna martie 2019 proiectul CETATEA BIBLIOTECII VII care a adus în prim plan o metodă creativă și inovatoare pentru a rupe barierele de comunicare și pentru a invita oamenii să privească dincolo de prejudecăți și stereotipuri. Biblioteca Vie este un instrument de dialog intercultural care provoacă la dezvoltare personală, fiind totodată o experiență unică de învățare în domeniul diversității. Cei peste 100 de cititori participanți au fost persoane care și-au dorit să se întâlnească cu propriile etichete puse unor oameni din diverse domenii și medii sociale, prin care au reușit să afle răspunsuri dar și povești, experiențe de viață reale și impresionante. Proiectul Cetatea Bibliotecii Vii și-a propus să atragă atenţia asupra acceptării diversităţii pentru că, de multe ori, diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse. De cele mai multe ori acestea duc la punerea de etichete, crearea de prejudecăţi, care în cele din urmă pot conduce la discriminare, suspiciune, violențe şi excludere. În loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, oricine a fost curios a avut ocazia să împrumute una din cele 20 de persoane-carte vie – actor, persoană cu dizabilități, homosexual, profesor, grasă, rocker, rapper, feministă, medic, profesor documentarist, cercetaș, skater, preot, activist, voluntar, polițist, specialist în serviciul antitrafic de persoane, yoghistă, vegetariană, scriitor- care s-au alăturat proiectului. A fost o experiență unică prin cele 150 de împrumuturi de carte vie, pentru că cititorii și-au depășit stereotipurile sau prejudecățile într-un mod mult mai direct și mai personal. Mărturiile participanților, așa cum reies din chestionarele de evaluare, sunt relevante: ”De-abia aștept următoarea ediție”, ”Mi-ar fi plăcut să țină tot anul” ”Faceți ceea ce vă inspiră și dați-le aripi celor care se tem”, ”Oameni faini, lucruri faine”, ”A fost o experiență nouă. Felicitări!”, ”Ideea proiectului a fost impecabilă, o mare admirație și mulțumiri”.

Proiectul a fost finanţat cu suma de 3263 lei de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank. Programul are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Aloref, Ancău Company și Apa CTTA, ca parteneri Casa de Cultură a Studenților, Giro, Porterom și Deko Team, iar ca susținători Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Impact Design. Proiectul a avut ca organizație gazdă Asociația Eco Alba Iulia, iar ca parteneri Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia Framm’s și Art Cafe Downtown.

Echipa VOICE a fost creată cu scopul de a schimba ceva în bine în mentalitatea și în modul de a privi oamenii din jurul nostru și totodată pentru că doar împreună putem să devenim mai buni și mai toleranți. Proiectul s-a adresat tinerilor și tuturor celor doritori, fără o limită de vârstă, pentru a descoperi frumusețea din fiecare om, indiferent de prejudecățile pe care le avem, legate de mediul din care provin, de profesia, de etnia și stilul de viață. Schimbările mici, începând cu fiecare persoană, se vor resimți în întreaga societate, doar așa se pot schimba mentalități, pentru a trăi într-o societate în care domnește bunul simț și înțelegerea reciprocă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *