Din 1 octombrie, ateliere creativ-educative pentru copii, la Palatul Principilor Transilvaniei
Comunicat de presă
Din 1 octombrie, ateliere creativ-educative pentru copii, la Palatul Principilor Transilvaniei
*Blazoane, scuturi și farfurii pictate, casete de mozaic ori diplome nobiliare – toate vor deveni suvenire ale unor experiențe de neuitat
Începând cu 1 octombrie, Centrul Cultural Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia reia seria atelierelor creativ-educative pentru copii, adăugând celor deja experimentate peste vară două noi activități la fel de captivante: „Secretele hârtiei și arta scrisului” și „Officina Scriptoria”.
Cu această ocazie, revin în program atelierele deja consacrate: „Însemne nobiliare – blazonul meu”, „Ceramică habană – urmașii”, „Principia în culori” și „Tesserarius la Apulum”. Toate vor avea loc în clădirea Palatului Principilor Transilvaniei, de luni până vineri, în intervalul 10.00-14.00. Durata unui atelier este de aproximativ 1 oră și 30 de minute.
Descrierea atelierelor:
„Însemne nobiliare – blazonul meu” – atelier de desen (8+)
Participanții vor avea ocazia să afle tot ce este de știut despre însemnele nobiliare, să descopere blazoanele Principilor Transilvaniei și să-și creeze unul propriu, având la dispoziție toate materialele necesare. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 12.00. Taxă de participare: 10 lei/persoană.
„Ceramică habană – urmașii” – atelier pictură pe farfurii (8+)
Ceramica Habană își va dezvălui toate secretele micuților artiști, care vor decora farfurii minunate, inspirați de plăcuțele ceramice expuse în muzeul palatului, realizate de meșterii habani de la Vințu de Jos, în timpul principelui Gabriel Bethlen. Dincolo de informațiile istorice, adaptate vârstei lor, copiii vor pleca acasă și cu produsul finit, respectiv farfuria frumos pictată. Și cine spune că nu pot să revină, să-și facă un întreg set, alături de părinți ori bunici? Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 14.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.
„Principia în culori” – pictură pe scut (6+)
Copiii vor avea ocazia să se exprime prin intermediul culorilor și să-și proiecteze propriul scut personalizat, așa cum au făcut-o și soldații Legiunii a XIII-a Gemina sau pictorii, în cazul scuturilor de ofițer. Ei vor descoperi, de asemenea, rolul unui scutum și semnificația simbolurilor de pe el. Dinamica atelierului va permite o perfecționare graduală a meșterilor scutieri. Cu fiecare participare, aceștia vor avea posibilitatea de a avansa în tehnică, exersând pe diferite scuturi, până la perfecționarea propriului stindard cu elemente decorative sau de podoabă specifice epocii și armatei romane. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 10.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.
„Tesserarius la Apulum” – atelier de mozaic pe suport de lemn (6+)
Participanții vor avea la dispoziție imagini cu modele de mozaic utilizate de către romani, dar vor putea și să dea frâu liber imaginației și să-și creeze propriul model. Vom călători, timp de mai bine de o oră, într-un atelier de mozaic cu temă romană, din care nu vor lipsi povestiri despre această tehnică, uneltele specifice mozaicului, materiale de tot felul, precum și exemple de mozaic găsit la Apulum. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 12.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.
„Secretele hârtiei și arta scrisului” – atelier de caligrafiere diplome de înnobilare, pe hârtie manuală reciclată (10+)
Descoperim tainele „Artei albe” – atelier de caligrafiere diplome de înnobilare și hârtie manuală reciclată. Atelierul include explicarea procesului de fabricare a hârtiei manuale din hârtie reciclată și realizarea unei coli de hârtie format A4, din pulpa de hârtie pregătită în prealabil de echipa muzeului. Pe foaia de hârtie manuală obținută, copiii vor așterne cuvintele potrivite, transformând-o într-o veritabilă diplomă nobiliară. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 10.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.
„Officina Scriptoria” – atelier de scriere antică, pe tăblițe cerate (5+)
Se vor folosi plăcuțe de placaj de diferite dimensiuni, care vor avea un ancadrament din șipci subțiri de lemn, umplut cu ceară de albine. Pe aceste tabulae ceratae se va scrie cu stiluri și calamusuri realizate din bară de alamă sau lemn. Alte suporturi folosite vor fi hârtia de papirus și pergamentul (coli de piele foarte subțire), pe care se vor exemplifica, cu texte preluate din literatura antică, atât în latină, cât și în română, tipurile de grafie latină: majuscule, cursivă sau modernă. De asemenea, se vor realiza experimente total inofensive pentru recrearea cernelurilor (atramentum) utilizate în Antichitate, folosindu-se ingrediente naturale conform rețetelor antice: gogoși de ristic, sloi (rășină) de cireș, rugină și oțet. Partea interactivă va consta în posibilitatea de a experimenta scrisul pe aceste tăblițe cerate, tăblițe din lemn, papirus și pergament. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 14.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.
Participarea la atelierele de la Palatul Principilor Transilvaniei este condiționată de o programare făcută cu minimum 48 de ore înainte de activitate. Înscrierile se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, situat pe strada Militari, nr. 4, pe e-mail: turism@apulum.ro sau la telefon 0371.337.148.