societate

Sondaj IRES. Pandemia a stricat planurile de Crăciun ale românilor

Pandemia le-a stricat planurile de Crăciun, în principal, în privința întâlnirilor cu membri ai familiei, din țară ori străinătate, cu prietenii, dar și participarea la petreceri. 15% dintre participanții la sondaj au menționat călătoriile în țară, iar 10% călătoriile în străinătate. Motivele pentru care planurile de Crăciun au fost afectate sunt teama de îmbolnăvire cu COVID-19, reducerea veniturilor în perioada pandemiei, restricțiile de călătorie existente între țări, restricțiile de circulație în localitățile din România, dar și obligativitatea certificatului verde pentru anumite activități. 33% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.
Cât privește Revelionul, cei mai mulți dintre respondenți au spus că pandemia le-a afectat întâlnirile cu prietenii, întâlnirile cu membrii familiei din țară și participarea la petreceri. Motivele principale invocate de participanții la sondaj care au spus că le-au fost afectate planurile de Revelion de către pandemie sunt: reducerea veniturilor în perioada pandemică, teama de îmbolnăvire, faptul că alte persoane nu au certificat verde ori restricționarea activității operatorilor economici, dar și restricțiile de călătorie între țări. 31% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.
 
CRĂCIUNUL: ÎNAINTE ȘI ÎN TIMPUL PANDEMIEI
Dacă înainte de pandemie 67% dintre români obișnuiau să petreacă Crăciunul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta doar 43% vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Crăciunul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (42% față de 27%).
19% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Crăciun, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.
8% dintre respondenți au afirmat că își petreceau Crăciunul la o cabană sau la un hotel din România, însă doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.
4% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Crăciunul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece această sărbătoare în singurătate.
 
REVELIONUL: ÎNAINTE ȘI ÎN TIMPUL PANDEMIEI
Înainte de pandemie 49% dintre români obișnuiau să petreacă Revelionul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta un procent similar (45%) vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Revelionul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (28% față de 36%).
22% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Revelion, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.
13% dintre participanții la sondaj obișnuiau să petreacă noaptea dintre ani la restaurant sau la o petrecere organizată; doar 1% dintre respondenți vor petrece Revelionul la fel și în acest an.
10% dintre respondenți  au afirmat că își petreceau Revelionul la o cabană sau la un hotel din România, doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.
3% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Revelionul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece noaptea dintre ani în singurătate.
 
Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.184 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,85%
Perioada realizării anchetei: 12-16 noiembrie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Vă invităm să consultați pe larg rezultatele studiului.

Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la  office@ires.ro sau la 0722.612.842 (Dan Jurcan, sociolog, Director Cercetare IRES).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *