𝗣𝗿𝗼𝗰𝗹𝗮𝗺𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗻𝗼𝗻𝗶𝘇𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝘀 𝗗𝗼𝗺𝗲𝘁𝗶𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗥𝗮̂𝗺𝗲𝘁̦
,,Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la data de 6 iulie 2025, în Duminica a IV-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea slugii sutașului, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț au îmbrăcat haină de aleasă bucurie duhovnicească. În contextul Centenarului Patriarhiei Române, a avut loc proclamarea canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în veșnicie. Acest popas duhovnicesc a marcat, totodată, cea dintâi prăznuire a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, care va fi pomenit anual la data de 6 iulie.
În prima parte a zilei, de la ora 7.00, a avut loc o procesiune cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dometie, de la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la baldachinul special amenajat în proximitatea altarului de vară al așezământului. Procesiunea a fost condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, alături de care s-au aflat numeroși clerici și credincioși ajunși la Mănăstirea Râmeț încă de primele ore ale dimineții, pentru a participa la acest eveniment istoric din viața Eparhiei Alba Iuliei și a așezământului monahal din Munții Trascăului.
𝟭𝟳 𝗶𝗲𝗿𝗮𝗿𝗵𝗶 𝗮𝘂 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝘁 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝗮 𝗟𝗶𝘁𝘂𝗿𝗴𝗵𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝗠𝗮̆𝗻𝗮̆𝘀𝘁𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗥𝗮̂𝗺𝗲𝘁̦, 𝗶̂𝗻 𝘇𝗶𝘂𝗮 𝗽𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝘀 𝗗𝗼𝗺𝗲𝘁𝗶𝗲
Momentul solemn al proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie a fost precedat de celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. Slujba a fost oficiată începând cu ora 9.45 de către un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în proximitatea altarului de vară al așezământului monahal de la Râmeț. Cei 17 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost întâmpinați cu multă bucurie de către un grup de tulnicărese din Munții Apuseni. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasios” din Târgu Mureș, format din medici și studenți în domeniul medicinei, coordonat de Iustinian Ioachim Simion.
Dumnezeiasca Liturghie a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din sobor au mai făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
𝗜̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗽𝗿𝗲𝗮𝘀𝗳𝗶𝗻𝘁̦𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗣𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗠𝗶𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶: „𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝘀 𝗗𝗼𝗺𝗲𝘁𝗶𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶𝘃 𝗶 𝘀𝗲 𝗱𝗮𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗿𝗲𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗽𝗶𝗿𝗶𝘁𝘂𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗠𝗮̆𝗻𝗮̆𝘀𝘁𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗥𝗮̂𝗺𝗲𝘁̦”
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit cuvântul de învățătură, prilej cu care a evidențiat personalitatea duhovnicească a „Apostolului moților”: „Sfântul Dometie cel Milostiv de la Râmeț a fost atât de milostiv încât și-a dat și cămașa de pe el. Credința mărturisitoare se arată prin misiune într-un mediu ostil. Părintele Dometie cel Milostiv de la Râmeț a făcut o misiune lucrătoare, într-un mediu ostil. Câtă lume nu a ajutat? Cei ce avem un număr de ani și l-am cunoscut ne aducem aminte cum îi primea pe toți amărâții, pe toți săracii. Sigur că îi primea și pe cei ce aveau necazuri, îi întărea sufletește, îi ajuta cu vorba. Aici, la Râmeț, lui i se datorează reabilitarea spirituală a Mănăstirii. Cei care îi cunoașteți viața, știți și faptul că a fost călugărit la Prislop, odată cu Mitropolitul Antonie al Ardealului, odată cu Părintele Arsenie Boca, și toți rămân în istoria noastră creștină la loc înalt”.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale și personalități din lumea culturală și academică, alături de care au participat mii de clerici și credincioși din Transilvania și din întreaga țară. Alături de cei prezenți s-au aflat domnul Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, și domnul Răzvan Clipici, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment. În timpulul sfintelor slujbe, numeroșii pelerini au adus cuvenitul omagiu de venerație celui care a fost povățuitor al obștii monahale de la Râmeț, închinându-se cu multă evlavie cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, în baldachinul special amenajat în incinta așezământului monahal din Munții Trascăului.
După Sfânta Liturghie, a avut loc 𝗰𝗲𝗿𝗲𝗺𝗼𝗻𝗶𝗮 𝘀𝗼𝗹𝗲𝗺𝗻𝗮̆ 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗹𝗮𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗰𝗮𝗻𝗼𝗻𝗶𝘇𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝘀 𝗗𝗼𝗺𝗲𝘁𝗶𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗥𝗮̂𝗺𝗲𝘁̦. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a dat citire Tomosului sinodal, documentul oficial de proclamare, care cuprinde informații și detalii semnificative referitoare la viața Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, precum și hotărârea solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind cinstirea fostului duhovnic al așezământului monahal de la Râmeț. După citirea actului, Grupul psaltic „Anastasios” a cântat troparul Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, timp în care a fost prezentată icoana „Apostolului moților”.
𝗜̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗽𝗿𝗲𝗮𝘀𝗳𝗶𝗻𝘁̦𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗣𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗔𝗿𝗵𝗶𝗲𝗽𝗶𝘀𝗰𝗼𝗽 𝗜𝗿𝗶𝗻𝗲𝘂: „𝗔𝘀𝘁𝗮̆𝘇𝗶, 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝘀 𝗗𝗼𝗺𝗲𝘁𝗶𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶𝘃, 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀, 𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗱𝘂𝗶𝗼𝘀̦𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗮𝘁𝗮 𝘀𝗮̆-𝗶 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝘁𝗼𝘁̦𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶 𝘀𝗲 𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗿𝘂𝗴𝗮̆𝗰𝗶𝘂𝗻𝗶”
În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, a rostit un cuvânt duhovnicesc în care a remarcat însemnătatea deosebită a evenimentului. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a subliniat misiunea excepțională a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv și virtuțile morale care i-au împodobit viața. La final, Ierarhul Alba Iuliei a adresat alese mulțumiri tuturor ierarhilor prezenți, maicii starețe, Stavrofora Apolinaria Barb, și întregii obști monahale pentru organizarea exemplară a evenimentului, precum și tuturor credincioșilor care au luat parte într-un număr impresionant la acest praznic duhovnicesc prilejuit de proclamarea canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț.
Adresându-se miilor de clerici și credincioși care au luat parte la acest eveniment solemn, Ierarhul nostru a spus: „Astăzi, în prezența Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, suntem părtași la o grandioasă sărbătoare, scăldată în razele harului divin. Acest om al lui Dumnezeu, într-o perioadă istorică marcată de ateism ideologic, a prestat un apostolat excepțional, urmându-L cu fidelitate pe Hristos, Mai-Marele păstorilor. Astăzi, Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv, din cerul deschis, ne privește cu duioșie și este gata să-i ajute pe toți care i se adresează în rugăciuni. Să ne lăsăm inspirați și călăuziți de entuziasmul duhovnicesc al acestui mare sfânt care, odată, spunea:«Este în puterea lui Dumnezeu să ne facă sfinți numai dacă vrem»”.
„𝗔𝗽𝗼𝘀𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗺𝗼𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿”, 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗺𝗶𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗷𝗲𝗿𝘁𝗳𝗲𝗹𝗻𝗶𝗰𝗮̆ 𝗹𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗶̂𝗻 𝗿𝗮̂𝗻𝗱𝘂𝗹 𝘀𝗳𝗶𝗻𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿. 𝗗𝗮𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝗲
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv s-a născut la data de 15 octombrie 1924, în județul Buzău. Vocaţia deosebită pentru viaţa monahală l-a determinat să se închinovieze la Mănăstirea Prislop, în iulie 1949, avându-l ca naș de călugărie pe Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus, sub îndrumarea Sfântului Cuvios Mărturisitor Arsenie (Boca). Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop dinamizarea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești. A trecut la cele veșnice într-o zi de duminică, la data de 6 iulie 1975, fiind numit de către Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv a fost trecut în rândul sfinților în data de 4 februarie 2025, la Catedrala Patriarhală, de sărbătoarea Centenarului Patriarhiei Române, alături de alte 15 personalități duhovnicești din secolul al XX-lea. Ceremonia de deshumare a cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv a fost săvârșită în data de 18 martie, la Mănăstirea Râmeț. În săptămâna premergătoare proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv (29 iunie – 5 iulie 2025), Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț au organizat o serie de evenimente duhovnicești și culturale dedicate fostului duhovnic al așezământului monahal de la Râmeț.” – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei
Cu deosebită onoare și smerenie, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” s-au alăturat, în calitate de parteneri, momentului istoric ce a avea loc la Mănăstirea Râmeț: 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐚𝐧𝐨𝐧𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐯𝐢𝐨𝐬 𝐃𝐨𝐦𝐞𝐭𝐢𝐞 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐢𝐥𝐨𝐬𝐭𝐢𝐯.
Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”