„CROSUL EUROPEI” ȘI „FRIENDSHIP CHALLENGE” – DOUĂ EVENIMENTE EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU CARE AU MOBILIZAT MII DE PARTICIPANȚI PENTRU UN VIITOR MAI VERDE
În ultimul trimestru din 2024, Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă ADR CENTRU, au mobilizat aproape 2000 de cetățeni din Regiunea Centru în două evenimente de amploare regională: a X-a ediție a Crosului Europei și a III-a ediție a European Friendship Challenge. Activitățile au fost desfășurate în 24 de unități de învățământ din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Cu scopul de a promova valorile europene, educația pentru mediu și implicarea cetățenilor într-un viitor sustenabil, echipa organizatorilor a transmis cadrelor didactice și elevilor din regiune, prin activități și provocări interactive, informații concrete despre programele europene.
”Numărul celor la care au ajuns informațiile nu se rezumă doar la participanții implicați în evenimente, fiindcă colegii care au întrebat curioși despre ce e vorba, părinții sau prietenii au fost sunați de elevi pentru a rezolva provocările de mediu primite. Susținem aceste activități deoarece reprezintă o modalitate mult mai interactivă și mai bună de a recepționa informații, iar feed-back-ul și entuziasmul participanților ne-au demonstrat că am reușit să transmitem mesaje despre prioritățile europene, să subliniem faptul că multe beneficii de care ne bucurăm, se datorează statutului de stat membru al Uniunii Europene. Pe lângă celelalte activități derulate în acest an prin Europe Direct, campania de responsabilitate civică din primăvară, dar și concursuri, ateliere, campanii social-media, anul acesta au fost aproape 5.000 cetățeni cu care am discutat sau care au fost implicați în activități europene. Dacă completăm aceste cifre cu celelalte persoane cu care am discutat în cadrul programelor pe care le gestionăm prin ADR Centru, adică Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, Programul Tranziție Justă, Programul Sănătate, dar și alte proiecte europene, suntem siguri că am reușit să îmbunătățim consistent nivelul de conștientizare al cetățenilor referitor la dezvoltarea regiunii cu sprijin european” a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Un stil de viață activ, promovarea inițiativelor și valorilor europene, precum și alte informații despre Uniunea Europeană au fost transmise prin aceste activități care au contribuit și la dezvoltarea abilităților sociale, de comunicare și de colaborare a elevilor. Prin aceste activități s-a conștientizat importanța activităților de protecție a mediului înconjurător, tinerii de toate vârstele fiind mobilizați să adopte un comportament responsabil față de comunitate și planetă. Folosind educația prin joc și materialele informative și promoționale, s-a subliniat importanța practicării mișcării în aer liber, responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu mai curat, precum și importanța mobilizării și cooptării prietenilor și a familiei pentru un viitor sustenabil. Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, creativitatea, explorarea într-un mod practic și interactiv a tematicilor europene, exersate pe parcursul acestor activități, au fost marcate și de entuziasmul și dinamismul participanților.
Crosul Europei – sport și educație pentru un viitor mai bun:
Cea de-a X-a ediție a Crosului Europei a reunit elevii din 12 școli și licee din Regiunea Centru, dar și cetățenii care au alergat individual și au participat prin înscriere online. Evenimentul în format clasic a avut loc în localitățile Alba Iulia, Zlatna, Feldioara, Prejmer, Barcani, Bățanii Mari, Lueta, Mădăraș, Pănet, Sărmașu, Ungheni, Ocna Sibiului și Dumbrăveni, unde tinerii au alergat la cros după ce au primit informații privind protecția mediului și valorile europene. Kituri de înscriere și premii pentru cei mai buni au fost oferite participanților din școli, la care s-au adăugat cetățenii care au alergat și au transmis rezultatele obținute.
Friendship Challenge – activități educaționale și interactive pentru tineri:
Evenimentul European Friendship Challenge, aflat la cea de-a treia ediție, s-a desfășurat în liceele din localitățile Sebeș, Ocna Mureș, Bran, Zărnești, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Târnăveni, Iernut, Tălmaciu și Săliște. În cadrul acestei provocări educaționale, organizată în incinta școlilor, tinerii au participat la activități interactive, care le-au permis să își pună în valoare cunoștințele despre Uniunea Europeană, să testeze soluții pentru protecția mediului și să își exerseze abilitățile de colaborare și leadership. Echipele de elevi au avut ocazia să rezolve provocări educaționale și să participe la jocuri pe teme de mediu și responsabilitate socială. Și la acest eveniment toți participanții din cele 12 școli au primit kituri de participare care le-au oferit mai multe informații despre oportunitățile de implicare în programele europene.