economiesocietate

Educația devine o prioritate europeană ca urmare a demersurilor europarlamentarului Victor Negrescu

Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a reușit prin demersurile sale realizate la nivel european să pună educația pe agenda europeană deși domeniul rămâne în continuare o competență exclusivă a statelor membre. După ce în mandatul precedent, ca vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, a obținut alocarea a 10% din planurile de redresare pentru educație, echivalentul a 3 miliarde de euro pentru România, europarlamentarul social-democrat (S&D) a obținut şi anul acesta fonduri suplimentare pentru educație și a creat primul intergrup dedicat acestui domeniu.

Reporter: Domnule Victor Negrescu, sunteți vicepreședinte al Parlamentului European, și sunteți și raportor pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025. Cum arată bugetul UE anul viitor?

Europarlamentar S&D, Victor Negrescu: În primul rând trebuie spus că pentru anul viitor avem un buget record la nivel european, de aproximativ 200 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 6% față de anul trecut. Mai exact este vorba despre o creștere de aproximativ 10 miliarde de euro.

Principalul nostru obiectiv a fost să blocăm tăierile propuse de Consiliul Uniunii Europene, tăieri în valoare de 1,52 de miliarde de euro, și l-am atins, ceea ce a fost, cred eu, un rezultat remarcabil în cadrul acestor negocieri care s-au dovedit a fi dificile.

Tăierile propuse de Consiliul Uniunii Europene aveau în vedere zona de educație și tineret, unde, în ciuda contextului dificil, am reușit să securizăm un buget pentru programul Erasmus+ de aproximativ 4,3 miliarde de euro, obținând o creștere de 422 de milioane de euro față de anul precedent.

Reporter: Ați anticipat întrebarea pe care doream să v-o adresez. Programul Erasmus+ este unul dintre vectorii care ajută tinerii să înțeleagă modul de funcționare a sistemelor de învățământ din țările Uniunii Europene și îi ajută să își creeze relații pe întregul continent. Ce înseamnă această creștere a bugetului acestui program?

Europarlamentar S&D, Victor Negrescu: În primul rând, creșterea ne va permite ca programul Erasmus+ să fie accesibil pentru mai multe categorii de beneficiari, cum este cazul tinerilor din zonele defavorizate, cu dizabilități sau care fac parte din grupurile vulnerabile. Aceasta a fost o prioritate a grupului nostru social-democrat (S&D) din Parlamentul European.

Totodată, Uniunea Europeană poate derula mai multe programe în zonele rurale sau pentru a sprijini inițiativele venite din partea unor școli sau profesori din medii defavorizate, și care au o capacitate mai redusă de cofinanțare sau prefinanțare a acestor acțiuni europene.

Practic scopul acestor fonduri suplimentare pe care le-am obținut în cadrul negocierilor este ca Erasmus+ să fie mai accesibil și în acest context mă aștept ca și România să fie una dintre beneficiarele cele mai importante ale acestor creșteri importante pe care le-am obținut la nivel european.

Reporter: Care sunt prioritățile pe care ar trebui să le aibă în vedere statele europene pentru a crește nivelul de pregătire a tinerilor în special și a întregii populații în general?

Europarlamentar S&D, Victor Negrescu: Uniunea Europeană și-a fixat ca țintă ca până la finalul anului 2025 să finalizeze crearea Zonei Europene a Educației și în același timp mai există și un proiect ambițios ca până în 2030 aproximativ 80% din populația europeană să aibă competențe specifice noilor generații de calificări, în special competențe digitale. Din nefericire suntem departe de acest obiectiv, ceea ce înseamnă că în anul 2025 Uniunea Europeană trebuie să regândească mecanismele de implementare a acestor obiective. Astfel, am solicitat, cu sprijinul Grupului S&D, crearea unui plan și un fond european dedicat educației și competențelor.

Reporter: Cum ar trebui regândite aceste mecanisme?

Europarlamentar S&D, Victor Negrescu: Cred că trebuie să avem o Uniune a Educației, chiar dacă educația nu reprezintă un domeniu de competență exclusivă a Uniunii Europene, trebuie să facem mai multe lucruri împreună pentru a elimina disparitățile și pentru a ne asigura că toată lumea are acces la educație și formare continuă de calitate oriunde în Europa. Totodată, așa cum am spus, trebuie să gândim un plan european pentru educație, cu un fond dedicat, care ar putea fi materializat în noul buget european pe termen lung care va începe în anul 2028, și obiectiv pe care voi căuta să îl realizez prin acțiunile grupului nostru S&D la nivel european.

Nu în ultimul rând, cred că zonele de competențe și de educație trebuie să devină arii prioritare care să fie reflectate transversal în toate domeniile de acțiune ale Uniunii Europene. Mai exact, dacă vorbim de buget sau vorbim de competitivitate, dacă vorbim de mediu sau dacă vorbim de digitalizare, pe fiecare palier trebuie să gândim și această componentă a resursei umane, într-o manieră mult mai integrată.

Mă bucur să anunț crearea, pentru prima dată, la nivelul Parlamentului European, a unui intergrup dedicat educației și competențelor. Este un intergrup recunoscut oficial de Parlamentul European, pe care l-am inițiat și din care fac parte aproximativ 100 de eurodeputați, iar menirea acestui mecanism instituțional al legislativului european este tocmai să pună în prim plan educația și competențele în acțiunea instituției noastre și mă bucur că am reușit să realizăm acest proiect, după lungi negocieri cu liderii grupurilor politice.

Reporter: Domnule Victor Negrescu, vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc un an nou la fel de fructuos ca și cel care se încheie.

Europarlamentar S&D, Victor Negrescu: Și eu vă mulțumesc și doresc cititorilor site-ului www.albastiri.ro să aibă Sărbători Fericite și un An Nou așa cum și-l doresc continuând să creadă într-o Românie care se afirmă și devine influentă în Uniunea Europeană prin profesionalism, educație și determinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *