15 octombrie – 17 noiembrie: „Poveste în imagini: o biserică pentru Regii României Mari” – expoziție de fotografie și obiecte ce au aparținut Familiei Regale a României, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Comunicat de presă

În perioada 15 octombrie-17 noiembrie, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia este disponibilă expoziția „Poveste în imagini: o biserică pentru Regii României Mari”, care aduce în fața publicului larg bunuri culturale inedite, cu o valoare istorică și memorialistică impresionantă.

Vernisajul are loc marți, 15 octombrie, la ora 14.00, ocazie cu care vor susține prezentări relevante istoricul dr. Liviu Zgârciu, pr. dr. Oliviu Botoi, alături de curatorii expoziției-eveniment și alți invitați.
Conturată în jurul Sărbătorii Încoronării de la Alba Iulia, expoziția prezintă o parte din patrimoniul Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei, respectiv colecția celor 35 de clișee realizate de arhitectul Victor Ștefănescu în timpul procesului de construcție a Catedralei Încoronării din Alba Iulia, alături de o serie de obiectele ce au aparținut familiei regale.

Realizată în colaborare cu Casa de Licitații Historic și desfășurată în 6 săli din Palatul Principilor Transilvaniei, expoziția urmărește trei fire narative: povestea de viață a arhitectului Victor Ștefănescu, un exponent al mișcării neoromânești, cel care a proiectat monumente importante din România, devenind un apropiat al familiei regale; construcția, în timp record, a lăcașului de cult în care a avut loc ceremonia Încoronării și, nu în ultimul rând, desfășurarea Încoronării din 15 octombrie 1922.

Între zecile de exponate de excepție, vizitatorii vor avea ocazia să admire ceasul de buzunar tip hunter, din aur de 14K, al regelui Carol I, setul de toaletă al reginei Maria a României, cartea Meine Ruh, scrisă de Regina Elisabeta sub pseudonimul Carmen Sylva, publicată la Berlin, în anul 1901, care cuprinde o reproducere fotografică a portretului reginei și o dedicație semnată olograf, precum și Story of My life, 3 volume semnate „Marie, Queen of Roumania”, cu dedicația reginei pe primul volum.
Tablouri, fotografii de epocă, cărți cu semnătura suveranilor, parte din corespondența familiei regale, obiecte personale și onorifice, toate întregesc atmosfera expoziției dedicate marcării celor 102 ani de la ceremonia Încoronării suveranilor români la Alba Iulia.

Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv zilnic, între 09.00 și 17.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *