Programul Sănătate în Regiunea Centru! Cinci noi contracte de finanțare asigură dezvoltarea infrastructurii medicale

Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate a alocat încă cinci contracte de finanțare către Organismul Intermediar Program Sănătate din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Priorității 1 a Programului, Acțiunea: „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor sprijinite prin POR 2014-2020 – operațiuni etapizate”. Cele cinci contracte vizează unități medicale din municipiile Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și Făgăraș, precum și din orașele Cisnădie (SB) și Zărnești (BV), valoarea totală a proiectelor finanțate fiind de peste 5,5 milioane euro.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin Programul Sănătate, continuă să sprijine dezvoltarea infrastructurii medicale din Regiunea Centru. În acest context, au fost semnate cinci noi contracte de finanțare, ce vor aduce îmbunătățiri semnificative în municipiul Târgu Mureș, municipiul Făgăraș, orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, orașul Cisnădie din județul Sibiu și orașul Zărnești din județul Brașov. Valoarea totală a proiectelor finanțate depășește 44 milioane de lei, din care peste 27 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș – Etapa II” are drept scop îmbunătățirea accesului și calității serviciilor medicale pentru locuitorii municipiului Făgăraș și ai Regiunii Centru. Investițiile vizează reabilitarea clădirii actuale a secției de pediatrie, transformarea acesteia într-un ambulatoriu modern și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație. Bugetul total al proiectului este de 4.094.529,82 lei, din care 3.365.723,15 lei sunt fonduri nerambursabile.

Proiectul „Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice care utilizează fluide medicale” desfășurat la Spitalul Clinic Județean Mureș, urmărește extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor specifice pentru fluide medicale, a instalațiilor de ventilare, tratare aer și a celor electrice, dar și a instalațiilor de apă, potabilă și menajeră. De asemenea, se vor instala sisteme de detectare și alarmare incendii. Bugetul total al proiectului este de 21.599.187 lei, din care 9.467.529,24 lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Proiectul cu titlul „Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe – Etapa 2” vizează îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor de urgență. Aceasta include extinderea secției UPU cu un nou corp de clădire, dotarea cu echipamente medicale moderne și reabilitarea căilor de acces. Bugetul total al proiectului este de 1.745.878,21 lei, din care 530.424,09 lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Spitalul Orășenesc Cisnădie din județul Sibiu va beneficia de creșterea siguranței pacienților prin instalarea de sisteme moderne de detectare și alarmare la incendiu, precum și modernizarea infrastructurii medicale și energetice prin intermediul proiectului „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de fluide medicale, electrice și de ventilație la Spitalul Orășenesc Cisnădie”. Valoarea totală a investiției este de 2.340.325,66 lei, dintre care 2.276.026,14 lei sunt fonduri nerambursabile.

Proiectul intitulat „Creșterea siguranței pacienților prin reabilitarea și extinderea infrastructurii la Spitalul „Dr. Caius Tiberiu Spârchez” din Zărnești” propune îmbunătățirea infrastructurii electrice, de fluide medicale și de ventilare, precum și modernizarea sistemului de detecție și alarmare la incendiu. Bugetul alocat acestui proiect este de 14.555.825,99 lei, din care 12.037.819,28 lei provin din fonduri nerambursabile.

Aceste investiții reprezintă un pas important în modernizarea și creșterea capacității sistemului de sănătate din Regiunea Centru.

Cele cinci noi contracte de finanțare semnate în cadrul Programului Sănătate, după primele două alocate instituției noastre pentru finanțarea operațiunilor etapizate, aduc beneficii semnificative pentru locuitorii din patru județe ale Regiunii, deoarece asigură modernizarea infrastructurii medicale și energetice, precum și dotarea acestor unități cu echipamente moderne. Aceste unități medicale vor oferi tratament ambulatoriu și de specialitate pentru aproape jumătate din pacienții din regiune. Vom monitoriza modul în care autoritățile publice locale vor încheia aceste proiecte, pentru a susține partenerii noștri instituționali să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii de sănătate din Regiunea Centru. Semnarea acestor contracte subliniază angajamentul nostru de a susține dezvoltarea unui sistem de sănătate performant, care să răspundă nevoilor comunităților locale. Continuăm să sprijinim astfel de inițiative cu resursele disponibile prin fondurile europene gestionate în cadrul Programului Sănătate”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Programul Operațional Sănătate este unul dintre cele 16 programe finanțate din fondurile Politicii de Coeziune în perioada 2021-2027 în România, având un buget total de 5.88 miliarde Euro, din care 2.274 miliarde Euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene (1.624 miliarde Euro din FEDR și 650 milioane Euro din FSE+), iar 3.606 miliarde Euro este cofinanțarea națională. Programul Sănătate este structurat în 7 priorități, dintre care Prioritatea 1 vizează creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive.

ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Sănătate, precum și rolul de a coordona și monitoriza proiectele finanțate în cadrul Programului, în Regiunea Centru. Această responsabilitate include gestionarea fondurilor europene alocate și asigurarea că proiectele sunt implementate conform planurilor și regulamentelor stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *