Main event, duminică, la Sărbătoarea Muzicii 2024 la Alba Iulia. LA TRAVIATA de Verdi, pe scena din Piața Cetății, sub bagheta maestrului Daniel Jinga
Comunicat de presă
Main event, duminică, la Sărbătoarea Muzicii 2024 la Alba Iulia
Cea mai populară operă a tuturor timpurilor, LA TRAVIATA de Verdi, pe scena din Piața Cetății, sub bagheta maestrului Daniel Jinga
Seara de duminică, ultima din Sărbătoarea Muzicii 2024, pune reflectoarele pe două spectacole diametral opuse tematic, dar magistral unite de același liant- pasiunea pentru muzică.
De la ora 19.00, pe scena din curtea Palatului Principilor Transilvaniei, un one-man-show unic în lume, Romulus Cipariu, singurul interpret care-și acompaniază țambalul la voce, cel care a cântat în duet cu celebra formație Gorillaz, prezintă „Cântate și ciocnite” în Sărbătoarea Muzicii.
Autentică, fascinantă, plină de temperament – așa ar putea fi descrisă muzica artistului sibian Romulus Cipariu, interpretată cu multă pasiune la instrumentul său ‐ țambalul. Pornind de la folclorul românesc, trecând prin creații clasice și ajungând până la cele mai îndrăgite piese rock, țambalul cunoaște sub mâinile muzicianului o valoare deosebită și cu totul nouă în istoria sa.
Prin forța de exprimare artistică și prin modul în care îmbină acordurile instrumentului cu vocea sa caldă și plăcută, indubitabil, Romulus Cipariu este un ‘one‐man‐show’ cu limbaj muzical unic.
Traversăm apoi Via Principalis/ pietonala Mihai Viteazul, pentru a ajunge în Piața Cetății, la ora 20:30. La timp, pentru main event-ul ediției de anul acesta a Sărbătorii Muzicii: cea mai populară și cunoscută operă compusă vreodată, LA TRAVIATA de Verdi, pusă în scenă de Opera Națională București, sub bagheta magică a dirijorului Daniel Jinga.
Încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituțiile muzicale o aveau în repertoriu – „La Traviata” a fost compusă la puțin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în „La Traviata”.
Faptul că Verdi a pus în scenă povestea unei femei de moravuri ușoare i-a creat nenumărate neplăceri, cenzura epocii impunându-i, spre exemplu, în repetate rânduri, să schimbe din libret unele fragmente (compozitorul a refuzat de fiecare dată). Nici momentul premierei din 6 martie 1853, de la Teatro La Fenice din Veneția, nu a fost unul încurajator pentru compozitor, reprezentația dovedindu-se a fi un fiasco ce a fost, în principal, cauzat de faptul că singurul interpret de profesie din distribuție era Fanny Salvini-Donatelli.
Cu toate acestea, „La Traviata” avea să cucerească definitiv publicul odată cu cea de-a doua reprezentație, ce a avut loc în același an la Teatro San Benedetto, din Veneția. De atunci, femeia din opera lui Verdi, ce trăiește o viață sclipitoare, dar pusă sub semnul imoralității, al nesiguranței financiare și al neputinței de a se căsători vreodată a fascinat secole de-a rândul prin curajul, pasiunea și puterea sa de sacrificiu.
Daniel Jinga și Opera Națională București aduc pe scena din Piața Cetății, la Sărbătoarea Muzicii 2024, o reinterpretare modernă a celebrei capodopere a lui Verdi, „DescOperă La Traviata”, iar albaiulienii și turiștii sunt invitați deschis să se bucure de fiecare minut și de fiecare acord. Pentru că producția pe care-o vor putea savura nu este doar o reprezentație clasică, ci o călătorie modernă și emoționantă, destinată cu precădere publicului tânăr. Artiștii, extrem de talentați, aduc pe scenă o versiune contemporană, plină de viață și pasiune, menită să facă opera accesibilă și relevantă pentru noile generații.
Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.
De 11 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia prin Centrul Cultural Palatul Principilor este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei, Caraiman și Borsec.
În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele din curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi susținute în Sala Dietei, iar cele din Piața Cetății, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.