Concert cameral extraordinar și expoziție de artă fotografică, organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Alba Iulia printr-un concert cameral extraordinar și o expoziție de artă fotografică dedicată cărții.
Concertul cameral a avut loc, duminică seara, la Museikon și a cuprins în program lecturi alese din ,,Amintirile lui George Enescu” de Bernard Gavoty și lucrări enesciene care au scris istorie. Astfel amintim lucrările „Legenda pentru trompetă și pian’’, „Menuet trist și Nocturnă pentru vioară și pian la 4 mâini’’, „Balada pentru vioară și pian’’, „Piesă de concert pentru violă și pian’’, „Lăutarul’’ din Suita „Impresii din copilărie’’ Op. 28, „Cantabile și Presto pentru flaut și pian’’, „Impromptu concertant pentru vioară și pian’’, „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot’’ Op. 15, „Suita nr. 2 pentru pian’’ Op. 10. Lucrările vor fi interpretate de OVIDIU PÂRJOL – pian, DAN-LIVIU CERNAT – violă, LILIA PÂRJOL – pian, ROXANA RUSAN – soprană, MARIUS BETEAG – trompetă, EMMA DAMIAN – flaut, MIHAELA ROȘIU – vioară.
În paralel, a fost deschisă și expoziția de artă fotografică „Prin ochii cărții”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonator Vasile Sârb. Expoziția este deschisă până în 30 ianuarie 2023, în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia.
Manifestările dedicate „Zilei Culturii Naționale” au fost organizate de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Museikon și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale. Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.