sanatatesocietate

Ții dietă sau mănânci haotic? Iată cum îți pot afecta dinții aceste excese!

Foarte multe persoane care ajung în cabinetul stomatologic sunt întrebate de medic care este stilul lor alimentar. Asta deoarece dietele severe sau, la polul opus, alimentația excedentară și haotică pot afecta sănătatea dinților și a gingiilor. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică în ce constă legătura directă între alimentația dezechilibrată și apariția cariilor sau a bolii parodontale.

„Cavitatea orală reprezintă primul contact al organismului cu alimentele pe care le consumă. Aici se desfășoară prima etapă a digestiei. Ceea ce consumăm are impact direct asupra sănătății dinților și al gingiilor noastre. Însă și etapele ulterioare ale digestiei își pun amprenta asupra sănătății orale. Depinde foarte mult ce mâncăm și cum mâncăm. Dacă ținem diete stricte, ne privăm organismul de nutrienții complecși de care are nevoie. Dacă mâncăm prea mult și ajungem în pragul obezității, ori suferim de diabet, aceste afecțiuni se răsfrâng asupra sănătății gingiilor și, inevitabil, asupra sistemului de susținere al dinților. Așadar, este foarte important să menținem un echilibru alimentar, să mâncăm sănătos, diversificat, nu doar pentru siluetă, ci pentru sănătatea întregului organism”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce se întâmplă când mâncăm zahăr

„Zahărul este dăunător organismului sub toate aspectele. La nivelul cavității orale, el scade PH-ul intraoral, devenind acid (scade de la 7 la 5,5) și devine un magnet pentru bacteriile care formează placa bacteriană ce atacă smalțul dinților și gingia. În mod natural, saliva are rolul de a remineraliza smalțul, conținând calciu și fosfați, însă nu va putea face față dacă noi consumăm în exces dulciuri și băuturi cu zahăr. Cele carbogazoase mai au în plus și acizi care atacă direct smalțul dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Zahărul în exces duce la diabet. Diabetul la parodontoză

„Consumul de zahăr în exces provoacă dezechilibre majore în organism. Unul din marile pericole îl reprezintă declanșarea dabetului. Această afecțiune se răsfrânge și asupra sănătății orale, declansând boala parodontală, ce lezează gingia, ligamentele parodontale și osul, foarte importante în menținerea dinților pe arcadele dentare. Boala parodontală poate cauza dureri, respirație urât mirositoare remanentă și dificultăți în masticație. Netratată, ea duce la pierderea dinților. Apoi, de foarte multe ori, persoanele cu diabet au și xerostomie (senzația nepăcută de gură uscată). Pentru că nu avem suficientă salivă, apar infecțiile fungice, aftele și cariile. În plus, la diabetii procesul de vindecare al țesuturilor este mult îngreunat și este astfel dificil să aplicăm tratamentele necesare în cazul bolii parodontale”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dietele stricte atacă dinții și gingiile

“Dietele stricte sau stilul alimentar dezordonat își pun amprenta direct asupra sănătății dinților deoarece ne privează organismul de vitaminele, mineralele și nutrienții necesari pentru buna funcționare a acestuia. Sunt multe diete sărace și diverși nutrienți și care provoacă dezechilibre majore în organism. Vrem să slăbim rapid, dar nu ne gândim cât de mult rău ne facem sănătății per ansamblu. Atât timp cât nu obținem nutrienții de care avem nevoie zilnic, și gingiile și dinții vor avea de suferit.

Dacă nu mâncăm fructe, de teamă că ne îngrașă, nu avem de unde lua vitamina C, iar acest lucru afectează sănătatea gingiilor. Dacă nu mâncăm ouă, vită sau pui, nu obținem fosforul de care au nevoie și dinții. Dacă nu mâncăm lapte, gălbenuș, pește, nu avem suficientă vitamina D. În aceste condiții, dacă tot vrem să ținem dietă, aceasta trebuie ghidată de un medic nutriționist”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mâncăm prea mult? Cum ne afectează obezitatea sănătatea dentară!

„Stilul alimentar al pacienților cu obezitate nu este deloc echilibrat. Este bogat în zaharuri, grăsimi și alimente procesate și nu conține micronutrienții atât de necesari unei stări de sănătate generală și dentară. Obezitatea favorizează apariția bolii parodontale care, netratată, poate duce la pierderea dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bulimia este extrem de nocivă

„La extrem, deosebit de nesănătoase sunt tulburările de alimentație, precum bulimia și anorexia. Din păcate, există persoane care consumă alimente ca să își tempereze poftele, și apoi își provoacă vărsături, pentru ca acestea să nu se depună. Nu doar că organismul nu va mai avea parte de nutrienții necesari, prin digestie, dar, prin vărsături, sucul gastric acid ajunge pe dinți și gingii, provocând daune”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *