culturaeducatiesocietate

PICTORUL HERMANN MEUSELBACH (1858-1924) ȘI SEBEȘUL, ORAȘUL SĂU DE ADOPȚIE

De curând s-au împlinit 164 de ani de la nașterea pictorului Hermann Meuselbach. Născut la 28 ianuarie 1858, în Eischleben, lângă Ichtershausen, în Turingia (Germania), între 1879 şi 1881 a studiat pictura realistă, şi mai ales peisajul, la Şcoala Saxonă de Artă din Weimar, pentru ca ulterior să emigreze în Transilvania, unde s-a stabilit în orașul Sebeș. 

În data de 24 noiembrie 1881, Hermann Meuselbach devenea profesor de desen artistic în cadrul Gimnaziului Evanghelic din Sebeş, fiind declarat cel mai bine pregătit dintre cei şapte candidaţi înscrişi la concursul pentru ocuparea postului. În norma sa didactică se regăseau discipline precum caligrafia şi desenul, activând atât în cadrul gimnaziului, cât şi la şcoala de fete. După sosirea în oraşul de adopţie, Hermann Meuselbach s-a căsătorit şi a avut doi copii, o fiică şi un băiat, locuind într-o casă construită la începutul secolului al XX-lea, situată pe Jakobigasse(actuala str. Mihai Viteazul), în vecinătatea fostei mănăstiri dominicane. A profesat până la 1 noiembrie 1911, când, după 30 de ani de activitate didactică, s-a pensionat la cerere, continuând, însă, să picteze. A încetat din viaţă în data de 12 noiembrie 1924, la Sebeş.

Opera sa, din care se cunosc până în prezent 30 de lucrări (dintre care 27 se păstrează la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș), în special peisaje, poate fi caracterizată de realism, uneori chiar dus la extrem, unele dintre tablourile sale, cu un evident caracter fotografic, fiind folosite drept ilustraţie în lucrări ştiinţifice. A imortalizat scene din zona oraşului de adopţie şi de pe Valea Sebeşului, lucrările sale, unitare ca valoare, fiind apreciate de public. În acelaşi timp, unele dintre ele, precum „Peisaj din Sebeş” (1887), „Casă veche”, „Vechea moară din Sebeş”, „Curtea casei pictorului”, „Lacul şi insula”, „Turnul Cizmarilor”, „Turnul Octogonal”, „Stradă în Sebeş – Jakobigasse”, datorită numeroaselor detalii redate, sunt şi valoroase izvoare vizuale, utile în documentarea aspectului oraşului Sebeş la cumpăna dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

©Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *