sanatatesocietate

Ce facem dacă avem probleme dentare în vacanțe. Care este kitul de urgență!

Se apropie vacanța de iarnă, perioadă în care este mai dificil să avem acces la servicii stomatologice, indiferent că plecăm undeva ori stăm acasă. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie ce putem face dacă ne confruntăm cu probleme ale danturii atunci când suntem departe de medicul stomatolog, ori cabinetele sunt închise în zilele de sărbătoare.

„Se întâmplă des să ne confruntăm cu dureri și complicații stomatologice chiar în zilele de vacanță, de sărbători, în weekend-uri și în tot felul de astfel de situații total nepotrivite. Obișnuiesc să spun că, din păcate, dinții au un prost obicei de a ne aminti de existența problemelor chiar în cele mai nepotrivite momente. De multe ori, nu putem rezolva problema fără ajunge la medicul stomatolog, astfel că, atunci când nu putem face asta, e nevoie să găsim soluții pe termen scurt pentru a remedia sau a diminua disconfortul de moment”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce facem dacă ne cade o coroană dentară

„Dacă ne confruntăm cu decimentarea unei coroane în zona frontală, vom avea probleme nu doar din punct de vedere estetic, ci și fonetic și masticator. Într-o astfel de situație, putem folosi adeziv de proteză (exemplu Corega/Fixodent) pe post de ciment provizoriu. Și în cazul decimentării unei coroane din zona laterală (deficit masticator), putem folosi aceeași soluție de moment”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce facem dacă ni se inflamează gingia

„Dacă avem o gingie inflamată, care sângerează, putem folosi apa de gură nediluată pentru a clăti frecvent, insistând pe zona afectată. De asemenea, putem lua geluri cu efect antimicrobian ce conțin uneori și lidocaină, cu efect ușor anestezic. Acestea grăbesc puțin procesul de vindecare (exemplu Elugel)”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Kitul de urgență în vacanță

„Din kitul de urgență pentru vacanțe nu trebuie să lipsească antiinflamatoarele. Vorbim aici despre ketonal, nurofen, arcoxia, celebrex, etc. În funcție de ce ne-a recomandat medicul. Totodată, el trebuie să conțină și antibiotice pe care le administrăm doar după ce am consultat în prealabil medicul. Dacă nu este posibilă o consultație propriu-zisă, măcar telefonic sau prin mail. Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont este că toate acestea sunt soluții care ne scapă de disconfort pe moment. Imediat ce este posibil, trebuie să ajungem în cabinetul medicului stomatolog pentru a ne rezolva problemele dentare”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *