culturaeducatiesocietate

ISTORICUL ȘI PROFESORUL SEBEȘEAN MIHAI-OCTAVIAN GROZA, MEMBRU AL ACADEMIEI ELITELOR, MODELELOR ȘI VALORILOR

Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor din Cluj-Napoca se mândrește din acest an cu o serie de noi membrii; printre aceștia se înscrie, cu cinste, și numele profesorului Mihai-Octavian Groza, de la Liceul German din Sebeș, alături de personalități ale vieții cultural-științifice precum profesorul universitar Sebastian Dâncu de la Cluj-Napoca, profesorul universitar Theodor Damian de la New York, profesorul universitar și academicianul Ioan Bolovan de la Cluj-Napoca, profesorul universitar Valentin Orga de la Cluj-Napoca, profesorul universitar Aurel Pantea de la Alba-Iulia, profesorul universitar și academicianul Nicolae Manolescu de la București, profesorul universitar Ecaterina Andronescu de la București etc.

Președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, doctorand al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și membru al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” Cluj-Napoca, Mihai-Octavian Groza nu este doar un dascăl de vocație, care formează cu devotament tineri iubitori ai istoriei, ci și un animator cultural și un scriitor cu rezonanță în peisajul cultural sebeșean și cel național. Mihai-Octavian Groza este fondator al anuarului „Astra Sabesiensis”,unic în peisajul cultural astrist românesc, indexat în baze de date internaționale prestigioase precum Erih Plus și CEEOL, membru al board-ului unor periodice prestigioase din țară și din străinătate, dar și autorul, coordonatorul sau editorul unor lucrări de referință în peisajul istoriografic românesc, precum: Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia (2012); Senatul Militar Român Central al Ofiţerilor şi Soldaţilor din Viena (31 octombrie-27 noiembrie 1918) (2015); Sebastian Stanca (1878-1947). Un cleric cărturar din Sebeşul de altădată (2016); Historia magistra vitae. Noi teme pe agenda de cercetare. Lucrările Conferinţei Naţionale Cluj-Napoca, 8-9 aprilie 2016 (2017); Romanians Defending Vienna. The Romanian Central Military Senate of the Officers and Soldiers (2017); Un ierarh trasilvănean şi epoca sa. Viaţa şi activitatea episcopului Vasile Moga (1774-1845) (2018); Marele Război în memorialistica românilor din Sebeş (2018); Dicţionar: 100 de personalităţi sebeşene (2018); Sebeşul şi Marea Unire: memorii, acte şi documente (2018); Istoria ca mod de viaţă. In honorem profesor Ana Filip (2018); Eruditio et Pietas. In honorem Gheorghe Crişan la împlinirea vârstei de 70 de ani (2018); Hora-Centenar 2018 (2019); Monografia primei școli românești din Sebeș. Un secol de învățământ secundar (2020); Oameni vechi și noi, volum I (2021); Convorbiri culturale. Dialoguri cu și despre personalități românești contemporane (2021). Mihai-Octavian Groza se împarte cu succes între catedră, cercetarea istorică, pasiunea pentru scris și televiziune, dat fiind faptul că începând cu anul 2020 realizează și emisiunea „Pașaport Cultural”la televiziunea regională Alba Carolina TV.

Calitatea activității culturale desfășurate de Mihai-Octavian Groza este probată de multiplele premii și distincții de care a beneficiat de-a lungul timpului, dar și de cele peste 350 de citări ale operelor sale, dar mai ales de aprecierile venite din partea criticilor (sub forma unor recenzii, cronici sau notițe de lectură pe marginea paginilor publicate până în momentul de față). Sincere felicitări și mult succes în toate activitățile!

Pr. dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *