Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Zlatna se modernizează cu fonduri europene REGIO
O veste bună în pragul Sărbătorilor de Crăciun ajunge la Zlatna: Școala Gimnazială ”Avram Iancu” va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, cu fonduri europene REGIO, derulate la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Cererea de finanțare cu titlul ”Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu, oraș Zlatna” a fost contractată azi, iar despre obiectivele acestui proiect și despre viitoarele investiții din zona montană au discutat la sediul ADR Centru, domnii Simion Crețu, Silviu Ponoran și Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Acesta este cel de-al treilea proiect contractat pentru dezvoltarea acestui oraș din județul Alba în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020 și, în scurt timp, ar putea fi contractată și cererea de finanțare pentru ”Îmbunătățirea calității vieții în oraș”, în valoare de peste 3,5 milioane euro. Astfel, orașul Zlatna ar putea beneficia de proiecte de investiții a căror valoare totală va depăși 7,5 milioane euro. Pentru reabilitarea școlii se vor folosi aproape 2,5 milioane euro, în timp ce deja sunt în diferite stadii de execuție proiectele de modernizare a Spitalului din oraș și de transformare a clădirii fostei Primării în centru social, a căror valoare totală depășește 1,5 milioane euro.
Cererea de finanțare pentru Școala gimnazială ”Avram Iancu” Zlatna are o valoare totală de aproape 11,6 milioane lei, finanțarea fiind acordată prin Prioritatea de investiții 10.1, dedicată educației și formării, în cadrul Programul REGIO 2014-2020. Aproape 500 de elevi și cadre didactice vor beneficia, începând cu anul 2023, de rezultatele acestui proiect, care își propune creșterea ratei de absolvire a învățământului obligatoriu la această Școală, prin îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale și dotarea acesteia.
Orașul Zlatna investește fonduri publice guvernamentale – peste 14 milioane lei – pentru reabilitarea Liceului ”Corneliu Medrea”, lucrările de modernizare fiind aproape încheiate, în timp ce acum se asigură dotările necesare unui proces didactic de calitate superioară. Administrația publică locală este extrem de interesată de sistemul local de educație, urmărind să crească gradul de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
”Investițiile în domeniul social și al învățământului în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Administrația publică din Zlatna utilizează eficient această pârghie a parteneriatului și noi conlucrăm deja pe un proiect de infrastructură medicală. Creșterea calității serviciilor sociale, a implicării în activități de zi și îmbunătățirea cunoștințelor tinerei generații, în școli moderne, trebuie să ducă la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor. Consiliul Județean Alba a investit în reabilitarea căilor de acces către și în interiorul arealului montan din nord-vestul județului și vom sprijini în continuare inițiativele din Țara de Piatră, pentru a crea aici un pol de dezvoltare și pentru a dovedi moților că suntem aproape de nevoile lor. Astfel, dorim să stopăm exodul din această zonă, care poate oferi Regiunii Centru și întregii țări un exemplu în ceea ce privește evoluția sustenabilă”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba.
Temele referitoare la dezvoltarea învățământului și la stabilizarea forței de muncă din localitățile moților, precum și pregătirea de noi proiecte pentru dezvoltarea zonei Munților Apuseni au constituit puncte importante de pe agenda întâlnirii de lucru a domnilor Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba, Simion Crețu, Director general ADR Centru și Silviu Ponoran, Primarul orașului Zlatna.
”De-a lungul timpului, am vorbit permanent cu cetățenii despre prioritățile noastre de dezvoltare. Nu suntem la prima sau primele accesări de fonduri europene, prin Programul REGIO. Am utilizat peste 40 milioane lei, în programul din perioada 2007-2015, pentru reabilitarea străzilor din oraș și din localitățile aparținătoare. În această perioadă, 2014-2020, investim pentru reabilitarea Spitalului și pentru realizarea celui mai modern centru social din Munții Apuseni. Noi am pregătit proiecte în valoare totală de peste 130 milioane euro în ultimii ani și unele sunt finanțate din fonduri europene, altele prin PNDL, cum a fost cazul Liceului ”Corneliu Medrea”, iar pentru altele am utilizat resurse proprii. Investim în domeniul social și al utilizării eficiente a energiei și a resurselor, reabilităm străzi și vrem să oferim condiții de trai tot mai bune pentru cetățenii din Zlatna. Vom dovedi faptul că și în orașele medii sau mici se utilizează eficient pârghia parteneriatului și rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Astfel, ne pregătim pentru perioada în care, începând din anii următori, vom finanța proiecte de dezvoltare la nivelul întregului areal al Munților Apuseni, prin Asociația Moții Țara de Piatră, ce va implementa un program-pilot în viitoarea perioadă pentru absorbția fondurilor europene. Am fost cel care a constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră cu scopul de a dezvolta socio-economic zona Apusenilor, a tuturor localităților din cinci județe: Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara și am fost inițiatorul demersurilor necesare pentru atragerea de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în această zonă. Până la urmă, toate contractele de dezvoltare din oraș vor depăși valoarea de 100 milioane lei și, cu cât această valoare este mai mare, trebuie să ne concentrăm să finalizăm aceste proiecte și să îmbunătățim calitatea vieții cetățenilor din oraș”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.
Proiectul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” este depus pe apelul dedicat învățământului preșcolar și școlar. Investițiile din proiect prevăd reabilitarea structurală a clădirii, recompartimentarea acesteia și termoizolarea ei, construcția unui lift, precum și, mai ales, echiparea clădirilor cu mobilier necesar bunei desfășurări a activității de învățământ. Se va moderniza inclusiv clădirea sălii de sport și va fi complet reamenajată incinta unității de învățământ, prin realizarea împrejmuirilor și refacerea spațiilor verzi. Bugetul cererii de finanțare prevede ca totul să se încheie până la 1 Decembrie 2022, cu o sumă totală de 11,597,747.03 lei, din care sumele nerambursabile se cifrează la 11.365.791,99 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 2,44 milioane euro), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile din proiect. Resursele financiare nerambursabile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale – Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesională, asigură dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
”Acest proiect completează inițiativele administrației locale din Zlatna, care va implementa, până în 2023, patru proiecte REGIO, foarte importante pentru comunitate. Concret, fără aceste resurse europene, investițiile de care a beneficiat orașul Zlatna în infrastructură, în domeniul sănătății, în educație și în domeniul social nu ar fi putut fi realizate. Acum multe străzi din oraș sunt complet modernizate, construcția spitalului merge bine, iar fosta Primărie devine un centru social modern. Aici este o importantă preocupare și pentru viitorul tinerei generații. Astfel, folosind resursele locale și guvernamentale, Zlatna este singurul oraș din județ și printre puținele din țară care a reușit să-și reabiliteze vechiul liceu, la care nu s-au mai făcut reparații de peste 4 decenii. Acesta este rolul fondurilor europene: să degreveze edilii de investiții, pentru ca fondurile locale să poată fi folosite pentru diverse investiții locale de dezvoltare. Discutăm acum concret despre posibilitățile de pregătire și finanțare a proiectelor din Munții Apuseni, prin ITI. Realitatea ne arată că zonele montane, urbane și rurale, din arealul Apusenilor au rămas în urma altor zone din România și găzduiesc populație relativ săracă și îmbătrânită, iar accesul la serviciile publice, infrastructură, oportunități economice și legăturile la noi piețe sunt reduse. Din Zlatna a pornit această inițiativă a Investițiilor Teritoriale Integrate, legiferată și care credem că va duce la o mai bună valorificare a potențialului natural, cultural, patrimonial. Trebuie să sprijinim autoritățile publice locale care merg pe modelul de la Zlatna, în folosul cetățenilor și pentru a asigura o dezvoltare regională sustenabilă, cu atât mai mult cu cât, în viitor, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru dezvoltarea acestor investiții prin ITI în Munții Apuseni”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.