„ CUNOAŞTE, NU DISCRIMINA!”. Campania naţională de informare
Comunicat de presă
Campania naţională media de informare şi sensibilizare a populaţiei generale cu privire la consumul de droguri, dependenţa de droguri, stigmatizarea şi marginalizarea socială a consumatorilor de droguri „ CUNOAŞTE, NU DISCRIMINA!.
Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia (CRPECA Alba Iulia), implementează Campania naţională media de informare şi sensibilizare a populaţiei generale cu privire la consumul de droguri, dependenţa de droguri, stigmatizarea şi marginalizarea socială a consumatorilor de droguri „ CUNOAŞTE, NU DISCRIMINA!”.
Obiectivul general al campaniei vizează creșterea nivelului de informare și sensibilizare a populației generale, inclusiv a angajatorilor și furnizorilor de servicii destinate consumatorilor de droguri, cu privire la aspectele medicale, psihologice și sociale ale consumului și dependenței de droguri în vederea diminuării stigmatizării și marginalizării sociale a consumatorilor de droguri și a consumatorilor dependenți de droguri.
„CUNOAŞTE, NU DISCRIMINA!” este o campanie fundamentată pe un studiu calitativ, care evidenţiază faptul că poziţionarea grupului vulnerabil al consumatorilor de droguri de către opinia publică, în general, şi de către anumite categorii profesionale sau servicii de asistenţă, este în opoziţie cu poziţia grupului majoritar şi cu „valorile sociale majoritare”, ceea ce face ca primul grup să fie discriminat şi să devină „ştire negativă”.
În cazul consumatorilor de droguri, excluderea se concretizează în absenţa sau insuficienţa serviciilor necesare acestora, accesibilitatea scăzută a acestor servicii şi în excluderea sau auto-excluderea lor de pe piaţa muncii. În consecinţă, consumatorii de droguri se confruntă atât cu o atitudine discriminatorie, cât şi cu negarea existenţei unei astfel de atitudini.
În cadrul campaniei, CRPECA Alba Iulia, în parteneriat cu DGASPC Alba, a organizat o masă rotundă la care au participat specialiști din domeniul socio-medical, respectiv asistenți sociali, psihologi și cadre medicale. Temele discutate au vizat discriminarea și formele discriminării consumatorilor de droguri, impactul stigmatizării consumatorilor de droguri, serviciile de asistență integrată adresate acestora și instituțiile responsabile și au avut loc discuții pe baza rezultatelor studiului privind percepția populației generale și a specialiștilor în domeniu față de grupul vulnerabil al consumatorilor de droguri.
Din discuții a reieșit faptul că, rezultatele studiului sunt valide și la nivelul județului Alba, fiind identificate aceleași stereotipuri sociale față de consumatorii de droguri, informarea corectă și sensibilizarea continuă fiind apreciate ca modalități de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, stigmatizării și marginalizării sociale a acestui grup vulnerabil.
Cunoscând, ajutăm.Oamenii sunt mai mult decât dependența lor, cunoaște-i, nu stigmatiza!
CENTRUL REGIONAL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG ALBA IULIA