SPECIALISTII ADR CENTRU DIN ROMANIA VOR OFERI SPRIJIN PENTRU DEZVOLTARE OMOLOGILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA
In cadrul comun de cooperare dintre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru Romania si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru din Republica Moldova, a avut loc recent o noua activitate comuna. O delegatie din Romania a efectuat o vizita de lucru la ADR Centru Moldova, ce are sediul in orasul Ialoveni, pentru a se discuta despre posibilitatile de imbunatatire a relatiilor parteneriale, pentru cresterea absorbtiei de fonduri nerambursabile, intre cele doua Agentii. Vizita a inclus runde de discutii la sediul ADR Centru Moldova, vizite la diferite proiecte de dezvoltare regionala implementate in centrul Moldovei si intalniri cu experti internationali, inclusive din cadrul GIZ Moldova si ai Programului PNUD pentru Republica Moldova.
Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, semnat la data de 1 decembrie 2012 la Alba Iulia, specialistii celor doua Agentii cu acelasi nume si aproape acelasi gen de activitate si obiective de lucru, au discutat despre tipul si modul de intocmire a documentelor de planificare a dezvoltarii regionale, dar si despre procesele de implementare si monitorizare a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile. Deoarece ambele Agentii de Dezvoltare Regionala au interese comune si doresc sa dezvolte cooperarea lor bilaterala, fiecare partener incearca sa defineasca noi coordonate pentru schimbul de experienta in anii urmatori, prin activitati si proiecte europene comune.
La intalnirea de lucru de la sediul ADR Centru Moldova, domnul Viorel Jardan, directorul Agentiei, a prezentat procesul dezvoltarii regionale din Republica Moldova si modul de functionare a institutiilor si organismelor publice implicate, activitatile pe care le realizeaza Agentia, tipurile de proiecte si domeniile in care acestea se implementeaza. Dansul a precizat: „Suntem deschisi si interesati sa atragem investitii in Regiunea Centru din Republica Moldova, sa preluam bunele practici si sa cooperam in domenii de interes comun, inclusiv in cadrul programelor de finantare eligibile pentru tara noastra.”
Intalnirea de lucru de la Ialoveni a coincis cu semnarea unui important contract de finantare, prin care mai mult de 170.000 de locuitori din raioanele Straseni si Calarasi vor avea acces la apa potabila de calitate, urmare a constructiei sistemului de alimentare cu apa pe relatia Chisinau-Straseni-Calarasi. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro-finantare nerambursabila, prin Banca KFW. Proiectul prevede constructia a 53 km de apeduct, care, in prima etapa, va asigura cu apa potabila de calitate 30.000 de locuitori ai oraselor Straseni si Calarasi. In etapa a doua, vor fi conectate si alte localitati din cele doua raioane moldovenesti, astfel incat toti locuitorii din aceste raioane sa aiba acces la apa potabila. Lucrarile de constructie la acest sistem de alimentare cu apa potabila urmeaza sa inceapa la primele luni ale anului 2020.
In timpul vizitei de lucru, echipa ADR Centru Romania a vizitat proiecte regionale implementate in domeniile de eficienta energetica, turism si sustinerii mediului de afaceri. Aceste proiecte sunt localizate in doua resedinte raionale, la Ialoveni si Straseni, in municipiul Orheiul Nou, dar si in localitati rurale, la Costesti, Orheiul Vechi si Lozova. De asemenea, specialistii de la cele doua agentii regionale s-au intalnit pentru a discuta despre instrumentele si structurile organizatorice privind promovarea investitionala reciproca a celor doua Regiuni Centru – din Romania si din Republica Moldova – dar si despre eventualele schimburi de experienta in ceea ce priveste politicile publice si dezvoltarea de parteneriate pe programe europene.
Vorbind despre aceasta vizita, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru Romania, a precizat: „Trebuie sa identificam si sa stabilim un cadru comun concret de cooperare, unul benefic si interesant pentru ambele parti. Suntem deschisi si dispunem de experienta si expertiza necesare, elemente care pot fi transmise Regiunii Centru din Republica Moldova. Am vazut proiecte interesante si eforturi pentru a reduce din decalajele existente fata de tarile din afara Uniunii Europene. Situatia actuala este putin mai tensionata, dar specialisti doresc sa preia cat mai mult din ceea ce noi am invatat in decurs de peste doua decenii de existenta si dorim sa-i ajutam sa pregateasca cele mai bune proceduri de lucru si sa depaseasca fara sincope anumite situatii limita. In plus, suntem decisi sa identificam cat mai repede posibil acele proiecte finantate direct de la Comisia Europeana in cadrul carora putem sa-i avem ca parteneri pe colegii si prietenii nostri din Moldova de peste Prut. Din alt punct de vedere, am vazut oameni dornici sa munceasca, sa asigure conditiile unei dezvoltari civilizate si sa asigure un viitor prosper si democratic in tara.”
Cele doua echipe de lucru – din partea moldoveana participand toti sefii de servicii ai Agentiei – au trecut in revista oportunitatile existente de cooperare si au propus posibile activitati comune pentru perioada urmatoare, intre care printre primele ar fi schimbul de specialisti in domeniul planificarii strategice. Acest lucru se va putea realiza in conditiile in care, din punct de vedere politic, se va instaura calmul si stabilitatea, fiind respectate drepturile omului si legalitatea.
Informatii de background
In principiu, Acordul de parteneriat dintre ADR Centru Romania si ADR Centru Moldova, prevede schimburi de experienta in aria regiunilor de dezvoltare, in scopul dezvoltarii capacitatilor tehnice ale angajatilor celor doua ADR, pentru dezvoltarea si managementul proiectelor, precum si pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora si identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunostinte privind pregatirea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. In prima faza sunt vizate cooperarea in scopul dezvoltarii si consolidarii legaturilor economice, care prezinta interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele doua regiuni, precum si extinderea cooperarii la nivelul celor doua Consilii de Dezvoltare Regionala.
Pe de alta parte, vizita romaneasca vine in contextul in care, in anul 2016, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, iar in aceasta perioada se pregatesc temele de actiune ale Strategiilor regionale de dezvoltare. ADR Centru Romania poate acorda asistenta partenerilor moldoveni in domenii de interes cum ar fi dezvoltarea institutionala, dezvoltarea infrastructurii de transport, de alimentare cu apa si canalizare, in domeniul gestionarii deseurilor, dar si in aspecte referitoare la eficienta energetica a cladirilor publice, dezvoltare economica si dezvoltarea turismului.