Video – Galerie Foto. Tabăra Internațională de Artă ”Inocențiu Micu Klein” de la Blaj s-a încheiat. Ediție jubiliară, a XX-a.

Miercuri, 10 august, a avut loc vernisajul expoziției Taberei Internaţionale de Artă “Inocenţiu Micu Klein” Blaj. Ediție jubiliară, în acet an tabăra de creaţie, organizată de Primăria Blaj, a ajuns la cea de a XX-a ediție. Pe parcursul a 10 zile, tabăra găzduieşte peste 20 de artişti din ţară şi străinătate. Ca în fiecare an, artiștii au donat creeațile lor secţiei de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” Blaj, secție care se dorește ca în scurt timp să se trabsforme în Muzeu de Artă Contemporană, muzeu care va fi unic în țară. Va fi singurul muzeu de acest tip din provincie, în afară de cele aflate la Cluj-Napoca și București.

Participanții, pictori şi sculptori, sunt din Blaj, Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Baia Mare, dar şi din Republica Moldova, Grecia, Italia şi Franţa, au fost cazaţi la Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” şi timp de 10 zile au pictat și sculptat subiecte inspirate atât din peisajele Blajului cât și alte subiecte, de la artă abstractă până la artă sacră.

Directorul şi iniţiatorul Taberei Internaţionale de Artă “Inocenţiu Micu Klein” Blaj, pictorul Horea Cucerzan, a evocat importanţa acestui moment de înaltă ţinută culturală, care timp de 20 de ani a reuşit să imbogăţească patrimoniul cultural al Blajului cu foarte multe lucrări de artă, de foarte înaltă calitate:

“Eu, când am început acum 20 de ani, să pun bazele acestei tabere de artă, am plecat, din capul locului, de la ideea de a avea la Blaj un muzeu de artă contemporană şi nu am dorit să fie doar o întâlnire a artiştilor în vacanţele lor de vară. Nu, am dorit ca aceştia să lase în oraş opere valoroase, în care să se regăsească personalitatea lor artistică. Au fost în aceşti ani artişti valoroşi, cu nume, care au lăsat la Blaj opere emblematice pentru identitatea lor stilistică şi artistică. Ar fi o desfătare să vedeţi câte opere fundamentale s-au lăsat în Muzeul de Istorie Blaj, lucrări extraordinare, picturi şi sculpturi.

Salut faptul că oficialităţile locale sprijină, an de an, existenţa acestei tabere de artă şi mai ales interesul pe care îl acordă înfiinţării unui Muzeu de Artă Contemporană la Blaj. Sper ca în viitor să avem şi un album în care să fie prezentaţi toţi artiştii care au fost prezenţi la Tabăra Internaţională de Artă Blaj în cei 20 de ani de existenţă, în care să fie prezente şi fotografii cu cele mai importante lucrări lăsate aici. Avem câţiva artişti care au lăsat lucrări extraordinare pentru Blaj, nu neaparat de interior, dar şi de exterior, iar unii dintre ei vin, an de an, cu aceeaşi poftă şi dăruire, să lase Blajului opere de calitate şi valoroase.

Din punctul meu de vedere, Tabăra Internaţională de Artă “Inocenţiu Micu Klein” Blaj, în întregul ei, şi-a dus la îndeplinire, cu prisosinţă, toate ideile marcante pe care am dorit să le promovez.”

La vernisajul expoziției Taberei Internaţionale de Artă “Inocenţiu Micu Klein” Blaj au mai luat cuvântul viceprimarul municipiului Blaj, Livia Mureşan, care a subliniat importanţa acestui eveniment cultural care le-a mulțumit artiștilor pentru eforturile depuse, şi Silvia Pop, şefa Despărţământului “Timotei Cipariu” Blaj al Asociaţiunii Culturale ASTRA.

În fiecare an, artiştii participanţi donează secţiei de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” Blaj câte două lucrări. În cele 20 de ediţii ale Taberei Internaţionale de de Artă “Inocenţiu Micu Klein” s-au adunat peste 700 de opere de artă, care reprezintă rezultatul direct al organizării acestei tabere de la înfiinţare şi până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.