Video. ”Cultura este sau ar trebui să fie viața oricărui cetățean”. Interviu cu Alexandru Pal, directorul Centrului Județean de Cultură ”Augustin Bena””

”Cultura este sau ar trebui sa fie viața oricărui cetățean. Este modalitatea prin care se dezvoltă, modalitate prin care își petrece timpul liber, modalitatea prin care se educă, toate acestea duc la o evoluție și acolo este cultura”.

”După anii pe care i-am petrecut pe scenă și experiența acumulată pot să spun că există o legătură între publicul venit la spectacol și scenă, o legătură greu și de explicat și de scris și de povestit. Este o experiență unică, prin care publicul îți dă forță, îți dă energie. Practic acolo este arta, de a da sentimente, trăiri, publicului, și să știți că publicul le primește și le absoarbe cu cea mai mare forță.”

”Mărimea publicului nu contează pentru artist, contează calitatea lui. De pe scenă se simte dacă publicul este adecvat pentru momentul respectiv.”

Alexandru Pal, noul director al Centrului pentru Cultură ”Augustin Bena”, s-a nascut in orasul Tulcea la data de 24 ianuarie 1985, intr-o familie de artisti plastici, Irina Pal realizeaza tapiserii, Adrian Pal este pictor in acuarela si ulei, iar fratele, Adrian Pal jr. este specializat in pictura murala.

Inca din copilarie s-au facut prezente inclinatiile artistice ale mezinului familiei, Alexandru Pal, insa nu in artele culorilor materiale, ci in a celor imateriale – muzica. In anul 1991, pe cand avea doar 6 ani, este indrumat de parinti spre clasa de pian a prof. Roxana Sava, din cadrul Scolii de muzica si arte plastice din Tulcea. La scurt timp dupa aceasta, primeste in dar un pian din parte lui Paul Tincoca (nepotul marelui dirijor Remus Tincoca) pe care va studia primele linii melodice.

Anul 1995 reprezinta un moment de schimbare majora in educatia muzicala a lui Alexandru Pal. Acesta descopera intamplator sunetul naiului, care il atrage in mod deosebit si il determina sa se transfere la clasa de nai, recent infiintata de prof. Emil Tarcatu. De la an la an, dragostea pentru sunetul acestui instrument milenar se amplifica tot mai mult in sufletul tanarului Alexandru Pal. Acest sentiment si daruirea pedagogica a indrumatorului sau il va face sa continue studiile la clasa de nai a profesorului Emil Tarcatu pana in anul 2003, in cadrul aceleiasi scoli de muzica si arte plastice, devenita in anul 2001 Liceul de arta “George Georgescu”.

Debutul artistic a avut loc in anul 1998, la o expozitie de tapiserie a mamei la Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania din Bucuresti, unde tanarul muzician a sustinut un program muzical. Primul recital – Alexandru Pal are loc in anul 1999 la Casa Cartii din Tulcea, fiind urmat de eci, poate chiar sute de recitaluri pe scene din țară și din străinătate.

In anul 2007 absolva Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala, sectia nai, clasa prof. dr. Gheorghe Zamfir si asist. dr. Dalila Cernatescu, fiind licentiat in Interpretare Muzicala (specializarea nai).

In iulie 2007 participa si absolva Cursurile de Maiestrie conduse de Maestrul Gheorghe Zamfir, organizate in cadrul celei de-a XXXVI-a editie a Festivalului International de Muzica “Vacante Muzicale” la Piatra Neamt.

In toamna anului 2007 decide sa se stabileasca in Ardeal in vederea infiintarii primelor clase de nai din Alba si Cluj, la nivel preuniversitar (Liceul de muzica si arte plastice din Alba Iulia si Liceul de muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca) si universitar (Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). Tot aici incepe colaborarile cu Ansamblul “Jidvei Romania” si Ansamblul Folcloric al Centrului pentru Cultura “Augustin Bena” din Alba Iulia.

Din martie 2008 este solist al Ansamblului Folcloric al Centrului pentru Cultura “Augustin Bena” din Alba Iulia.

De-a lungul timpului a obtinut importante premii dintre care amintim: – Premiul Presei – Festivalul National de Folclor Mamaia 2007, sectiunea interpretare – folclor. – Premiul Special al Juriului – “International Panflute Festival and Contest L’Esprit de Fanica Luca”, Bucuresti, noiembrie 2006. – Premiul Special al Festivalului-concurs al Cantecului Popular Romanesc ” Strugurele de Aur “, editia a IV-a, Jidvei, septembrie 2004. – Diploma de Excelenta din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii ” in semn de pretuire pentru meritele artistice ” iunie 2003. – Premiul de Onoare al “Liceului de arta George Georgescu” din Tulcea ” pentru contributia sa la ridicarea prestigiului institutiei prin numeroasele premii obtinute la festivaluri, concursuri si olimpiade ” 2003. – Premiul pentru Popularitate la Festivalul-concurs national de interpretare a muzicii populare romanesti “La fantana dorului”, editia a VI-a, Calarasi, noiembrie 2001. – Premiul III la Olimpiada Nationala de Muzica – Ploiesti 2000 si Baia Mare 2001. – Premiul I la Olimpiada Nationala de Muzica – Tulcea 1998. – Premiul I la Concursul International de Interpretare “George Georgescu” – Tulcea 1996, 1998, 1999, 2001, 2002.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.