Bucium. Ediția a IV-a a Universității de Vară, sub înaltul patronaj al Academiei Române

Continuare a ediţiilor 2011, 2012, 2013, 2014 şi 2015, UdV Bucium  2017 este un stagiu anual care asigurã cursanţilor, în majoritate arhitecţi, dar şi istorici, istorici de artă, sociologi, politologi, geografi şi antropologi, un program multidisciplinar de pregătire în domeniul cercetării şi protejãrii patrimoniului rural, în contextul decalajului uriaş dintre percepţia şi tratarea arhitecturii vernaculare în România şi cea din tările vest-europene.

Iniţiat în 2011, pe fondul unei crize acute de preocupare privind moştenirea culturală, situaţie oglindită în lipsa unei  legislaţii specifice şi a unor programe de stimulare fiscală şi financiară pentru prezervarea patrimoniului rural, proiectul îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti fată de valorile tradiţionale încă existente dar extrem de fragile şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri.

Conceptul proiectului este inspirat de modelul  european  de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de declaraţia ICOMOS, Salvarea spiritului locului, de la Quebec din 4 octombrie 2008, de Convenţia Europeană a Peisajului de la Florenţa, din 20 octombrie 2000, precum şi de misiunea asociaţiei Fondation du Patrimoine privind salvarea şi valorizarea patrimoniului rural neprotejat, şi se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din ţară.

Comuna Bucium  este situată în partea central-vestică a judeţului Alba şi se compune din 30 de sate, adunate în văile apelor, răsfirate pe coline şi risipite pe versanţii munţilor Vulcoi-Corabia şi Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populaţii ce practica mineritul aurifer încă din  Antichitate.

Programul UdV va cuprinde activităţi practice şi didactice.

Activităţile practice:

Proiect de restaurare Monument istoric (Crucea episcopului Andrei Şaguna, cu troiţa)

Proiect de reabilitare a casei „Ovidiu Bârlea” în vederea  valorizării sale muzeale

Studiul  (prospecţie) de peisaj cultural pentru complexele arheologice din Boteş şi Vulcoi-Corabia

Studiu de identificare a resurselor de patrimoniu cultural şi natural care pot fi valorificate turistic, crearea unor trasee şi a unei reţele de servicii oferite de localnici

Atelier de iniţiere în tehnica fotografică

Activităţile didactice sunt susţinute de specialişti şi cadre universitare, prin conferinţe, dezbateri şi colocvii, ce au loc zilnic, pe toată perioada universităţii.

Cu ocazia deschiderii oficiale a UdV 2017, duminică, 23 iulie 2017, ora 16:00, care a avut loc la sediul UdV – Pensiunea Carmen, vis-a-vis de Primaria comunei Bucium), a fost prezentată misiunea Universităţii de Vară Bucium, a fost distribuit Caietul de prezentare al UdV Bucium,  ediţia a VI-a, a fost lansat Caietul IV (Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium) şi Concursul “Casa cea mai dichisită”.

Invitaţi sunt : reprezentanţi ai partenerilor de proiect, ai administraţiei locale şi, mai ales, locuitorii comunei Bucium.

La festivitatea de închidere, sâmbătă,  5 august, 2017, ora 16:00, vor avea loc decernarea certificatelor de participare cursanţilor şi formularea concluziilor celor şase ediţii ale UdV Bucium. Vor fi decernate premiile Concursului “Casa cea mai dichisită”. Festivitatea se va încheia cu o masă câmpenească.

Organizarea şi realizarea celei de a şasea ediţii a UdV este posibilă datorită:

Co-finantatorilor:

Ordinul Arhitecţilor din România

Administraţia Fondului Cultural Naţional

 

Parteneriatelor şi susţinerii oferite de:

Ambasada Franţei în România

Institutul Francez din România

RPER – Franţa

 

Parteneriatelor logistice oferite de:

Primăria Comunei Bucium

Ordinul Arhitecţilor din România, Alba

Groupe Renault

Solide

Asociaţia „Baia Domnilor”

Imago-Factory

 

Parteneriatelor ştiinţifice oferite de:

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu București

Facultatea de Arhitectură

Facultatea de Urbanism

Facultatea de geografie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca

Facultatea de ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti

Institutul Naţional al Patrimoniului – INP

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu

Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca

ICOMOS Internaţional

Parteneriatelor media oferite de:

S.C. Igloo Media SRL, editor al revistei Igloo

Uniunea Arhitecţilor din România, editor al revistei Arhitectura

Fundaţia Arhitext Design, editor al revistei Arhitext

Radio France Internationale România. France Médias Monde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.