Unic în România. Rareș Tileagă a lansat ”Pași Liberi. Ghidul schiorului, la Șureanu”!!!

Sâmbătă 2 martie 2019, la cabana „Pași Liberi” din Munții Șureanu, județul Alba, am avut bucuria să lansăm cel dintâi ghid turistic de iarnă despre Șureanu. Este vorba despre volumul Pași Liberi. Ghidul Schiorului, la Șureanu, semnat de Florian-Rareș Tileagă și finanțat în întregime de către SC SKI ȘURIANU SRL, care conduce Domeniul Schiabil Șureanu.

Evenimentul a fost semnificativ din mai multe puncte de vedere – în primul rând, pentru că ghidul despre care vorbim e un produs unic în România. Nu s-a mai scris, până acum, un ghid despre Șureanu, care să fie totodată o prezentare a zonei și a Domeniului Schiabil Șureanu; un îndrumător pentru turiștii care vor să cunoască schiul; un tutorial de înțelegere a echipamentului de schi; un sprijin moral pentru schiorii care întâmpină blocaje psihologice; o confesiune a autorului, care de altfel este monitor schi; un pamflet la adresa moravurilor din schi și o ilustrare sintetică a Munților Șureanu, ca ofertă de produse turistice pe timp de iarnă-vară. De fapt, ghidul este unic prin aceea că este sintetic: fiind în același timp un ghid de psihologie a schiorului, este și un ghid de drumeții. Și, fiind în același timp un ghid de drumeții, este la fel de mult un ghid de produse turistice (schi, airsoft, mountain-biking, off-roading, etc.). Pe scurt, ghidul este esențial, pentru bunul mers al turismului în Munții Șureanu.

Având 144 pagini color, un format ușor de mânuit (16 cm x 16 cm), o hârtie lucioasă care atrage atenția prin contrast fotografic intens, un layout viu, intuitiv, în care predomină imaginea, și având, mai ales, un stil scriitoricesc prietenos, care îmbină argumentul tehnic cu umorul, volumul se citește ușor. De fapt, se citește cu zâmbetul pe buze, ba chiar în hohote în râs. De la paginile serioase, concrete, care descriu starea drumului sau pârtiile de schi, la paginile de pamflet care arată cu degetul înspre excesele de pe pârtii, ghidul este 100% onest. Citindu-l, nu poți spune că nu ai știut despre realitățile din Șureanu, așa cum sunt ele. Nici nu avea cum să nu fie onest; fiind mai mult o confesiune a autorului, despre propriile pățanii petrecute pe pârtii, ghidul este în mod inevitabil franc.

În al doilea rând, evenimentul lansării ghidului a fost semnificativ pentru că a avut loc în cabana „Pași Liberi”, finalizată de curând. De fapt, lansarea ghidului a coincis cu lansarea, pe piața turistică, a cabanei „Pași Liberi”, care în scurt timp va fi deschisă turiștilor. Cabana este specială, prin stilul arhitectural ingenios care îmbină rusticul cu eleganța vintage.

În al treilea rând, evenimentul a fost important pentru că a reunit proprietari de pensiuni și cabane din întreaga zonă a Munților Șureanu. Dornici să primească ghidul și să îl distribuie, mai departe, în unitățile lor de cazare, aceștia au venit în număr mare, la eveniment. Pe această cale, le mulțumim tuturor pentru susținere.

Volumul Pași Liberi. Ghidul schiorului este realizat în regim propriu de către autor, este un produs marca „Pași Liberi” și va putea fi comandat online, pe pagina de Facebook „Pași Liberi”. Prețul volumului este de 30 lei.

Florian-Rareș Tileagă este jurnalist de călătorii și fotograf. De-a lungul anilor, reportajele și fotografiile sale au făcut ca multe regiuni ale țării să aibă parte de o promovare în premieră. Totodată, este critic de film și teatru pentru diverse publicații de specialitate, fiind absolvent al Facultății de Teatru şi Televiziune din Cluj. Este co-autor al unor volume de cinema şi cercetare teatrală, este autorul site-ului de cultură și turism www.PasiLiberi.ro, scrie constant pentru reviste de schi și călătorii, iar pe timp de iarnă lucrează ca monitor de schi, conducând cu succes școala de schi „Pași Liberi”, din Munții Șureanu.

Iată și cuprinsul volumului:

Despre cărțulia de față…

Pași Liberi. Școala ta de schi, la Șureanu

Școala

Închirierile

A fost odată…

Șureanu. Turism de iarnă e la A la Z

Acces

Pârtii

Off-piste

Șureanu: un rai + și –

Cazare

Începător? Sfaturi, gânduri, recomandări

Nu-urile începătorului

Fii mai bun sezonul ăsta!

Când cumperi schiuri…

Dacă închiriezi schiuri…

Schior în timp record

Atenție, se schiază!

D’ale schiului. Una-alta despre schi

Schiorul român

Monitorul român

Hai fatto la stagione?

Ce este schiul?

Ce nu este schiul?

Fotografia în zăpadă

Schi în anii 80

Originile schiului

Dar vara? Turism verde, la Șureanu

Elveția Estului

Mănăstiri în munți

Cetăți în bătaia vântului

Iezerul Șureanu

Transalpina

O „chestie” nouă: airsoft

Evenimente

Numere utile

Florian-Rareș Tileagă, autorul volumului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.