Tratament echitabil pentru toți contribuabilii! Parlamentari, nu faceți legi favorabile doar vouă!

Asociatia Profesionistilor in Administrare Fiscala (APiAF) solicita Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, asigurarea tratamentului egal pentru toti contribuabilii de buna credinta, vegherea la respectarea neutralitatii masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurand conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain, principiu de baza al fiscalitatii, cerand interventia acestuia in initiativa Parlamentului de suspendare a prevederilor unei legi pe perioada campaniei electorale, prevederi ce conduc la diminuarea colectarii veniturilor la bugetul statului, scad conformarea voluntara a contribuabililor de buna credinta prin favorizarea unei parti a contribuabililor datori, in speta partide politice, in detrimentul celorlalti contribuabili, contribuabili ce in ansamblu se confrunta fiecare cu greutati inerente.

In fapt, Parlamentul, a adoptat saptamana trecuta, in unanimitate, modificari la legea finantarii campaniei electorale, prin care creditorii, adica inclusiv statul, nu se pot atinge de datoriile partidelor in perioada alegerilor parlamentare si locale. O astfel de modificare, in opinia noastra, reprezinta si o portita pentru finantarea campaniilor electorale, neachitandu-se inainte de toate, datoriile catre bugetul general consolidat, o sfidare la adresa organelor fiscale si nu numai, pentru ca, potrivit legii de pana acum, orice ban pe care partidele datornice il obtineau din donatii, se vira direct in contul vechilor creditori, deci si al statului. Practic partidele nu mai puteau cheltui banii pentru campanie dupa bunul lor plac, inainte sa isi achite datoriile la bugetele de stat sau alti creditori.

Trebuie mentionat ca statul a acordat si acorda in continuare esalonari la plata la care pot subscrie toti contribuabilii care indeplinesc conditiile impuse de lege si in conformitate cu anumite angajamente. In consecinta si partidele politice puteau apela la aceste instrumente ce se adreseaza tuturor contribuabililor, fara a-si crea propriile legi favorabile.

Singurul care mai poate impiedica intrarea in vigoare a legii, este Presedintele Klaus Iohannis, care poate retrimite, spre reexaminare legea in Parlament sau o poate contesta la Curtea Constitutionala (CCR).

In opinia APiAF, aceasta initiativa a Parlamentului produce mari confuzii atat in randul angajatilor din ANAF, dezechilibre financiare in randul investitorilor si al celor ce au de recuperat datorii de la partidele politice, iar prin tratamentul discretionar afisat, va bulversa intreaga societate romaneasca.

Atragem atentia că amendamente aduse la lege contravin criticilor transmise de GRECO (Grupul statelor anticoruptie al Consiliului Europei) în octombrie si decembrie 2015. Partidele politice, ca persoane juridice de drept public, nu pot primi privilegii, nici chiar prin lege, spuneau acestia! Chestiunea executării conturilor de campanie a fost dezbatuta si in august 2015, iar concluzia nu poate fi decat ca aceste conturi pot fi oricand executate silit, pentru ca legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale nu poate deroga de la prevederile Codului civil si Codului de procedura civila, afirmau aceleasi surse.

De asemenea, amintim că partidele politice au primit sedii din patrimoniul public pentru a avea unde sa-si desfasoare activitatea legata de buna guvernare si reprezentarea intereselor cetatenilor, nu pentru a avea active imobiliare pe care sa le exploateze in scopuri comerciale. Practic, prin adoptarea acestor modificari, partidele politice ar putea deveni afaceri profitabile, folosind bunuri publice, fapt care contravine logicii existentei unui partid politic, dar si bunelor practici internationale.

Mai mult, legea finantarii partidelor si campaniilor electorale de-abia a fost modificată în mai 2015 prin consensul tuturor fortelor politice parlamentare, iar o astfel de schimbare in an electoral poate afecta negativ credibilitatea proceselor de finantare a partidelor politice si campaniilor electorale.

Liviu TOADER, Presedinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.