Tineri din Sebeș joacă teatru în ambasada României din Berlin

În cadrul parteneriatului școlar româno-german ”Dracula se întâlnește cu Bătrânul Fritz!” · O poveste teatrală despre toleranță și cosmopolitism.

Azi și mâine, în Germania, tinerii vorbesc despre Dracula! Se spune că, într-o călătorie în Transilvania, nimeni nu poate rata o întâlnire cu prințul Dracula. Dar, ce nu știu mulți români este că o explorare adevărată a Landului Brandenburg, de peste 15 ani partener cu Regiunea Centru, vor putea fi întâlnite urmele Bătrânului Fritz – regele Friedrich cel Mare – la fiecare pas. În realitate, în timpul vieții lor, cei doi nu s-au întâlnit niciodată. Deoarece și-au condus fiecare țara lui, la mai mult de trei secole diferență. Un lucru care nu este surprinzător, dar care nu i-a împiedicat pe elevii români și germani să-și imagineze cum ar fi fost dacă…

Acum, într-o piesă de teatru modernă, cele două celebrități istorice sunt evocate de unsprezece tineri din Wittstock la Dosse – Germania și zece tineri din Sebeș (Mühlbach) Transilvania – România. Împreună, ei prezintă publicului german piesa „Teatrul ne unește. Împreună pentru toleranță!“. În această activitate, parte a parteneriatului școlar dintre cele două orașe, se pune accentul pe întâlnirea dintre oamenii de naționalități diferite și acceptarea destinului, sau a formei de conviețuire, indiferent de origine și cultură. Cei doi conducători de odinioară, Vlad Țepeș (alias Prințul Draculea al II-lea, 1431-1476) și regele Friedrich, cunoscut sub numele de Bătrânul Fritz (Friedrich II, der Grosse, 1712-1786), sunt urmăriți ”în acțiune” și tot ce fac ei este comentat cu ochiul ironic al tinerilor de azi, din perspectiva experiențelor și perspectivelor acestora, în țara lor de baștină, dar și în Europa. Punerea în scenă este posibilă datorită parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru / Transilvania, în colaborare cu Forumul Cultural German pentru Europa de Est. Școlile participante, Liceul German Sebeș și Gimnaziul ”Dr. Wilhelm Polthier” Wittstock, au încheiat în iulie 2017 un parteneriat școlar pentru acest gen de activități culturale.

Sub motto-ul ”Viitorul nu ar trebui să fie prevăzut, dar trebuie să fie făcut posibil”, după panseul lui Antoine de Saint-Exupéry, tinerii din România și Germania s-au gândit să-i influențeze pe domnitorii de odinioară, pentru a schimba în bine lumea în care trăim. Curiozitatea, pe de o parte, și spiritul de înțelegere și toleranță, pe de altă parte, au dus, prin jocul comun, la înfiriparea de prietenii între tineri și elevi care, până nu demult, erau cu totul necunoscuți.

Pentru acest proiect, zece elevi de la Liceul German Sebeș au petrecut o săptămână la Wittstock (Landul Brandenburg), din 12 în 19 februarie 2018, pentru un workshop educațional și cultural. Piesa de teatru comună este prezentată azi în orașul german Wittstock a.d. Dosse și mâine, 17.02.2018, la Ambasada României din Berlin. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Justiției, pentru Europa și Protecția consumatorilor din Landul Brandenburg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.