Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud va fi reabilitat termic cu fonduri Regio

Se modernizează cea mai veche clădire de spital din județul Alba

Astăzi, la sediul din Alba lulia al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în prezența domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, doamna Noiela Cristina Vieru, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării eficiente a energiei și reducerii consumurilor la cea mai veche instituție medicală din județul Alba. Cererea de finanțare “Reabilitare energetică Spital Pneumoftiziologie Aiud“, a cărei valoare totală este de peste 7,7 milioane lei, prevede absorbția unei sume de peste 1,2 milioane euro (5,5 milioane lei), ca sumă nerambursabilă, obținută prin Prioritatea de Investiții 3.1.B pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, pentru modernizarea acestei unități medicale, localizată într-o clădire construită în anul 1913.

“Această investiție va schimba complet fața spitalului aiudean. O clădire veche, în care nu s-a mai investit de foarte mult timp, va asigura un confort semnificativ îmbunătățit pentru bolnavi, dar și pentru cei care lucrează în această unitate medicală din Aiud. Este important faptul că, în termen de trei ani, se vor reduce cu 80% cheltuielile cu energia primară. Economisim bani, creștem calitatea serviciilor medicale, dar și confortul termic din acest spital, iată tot atâtea motive să investim și să folosim cu chibzuință fondurile europene pe care le avem la dispoziție” – a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Ion Dumitrel, Președinte CJ Alba.

Cererea de finanțare pentru proiectul “Reabilitare energetică Spital Pneumoftiziologie Aiud” are ca obiectiv general creșterea eficienței energetice a clădirilor acestui Spital din Aiud, construcții care înregistrează un grad avansat de uzură ca urmare a vechimii și exploatării, unde cheltuielile energetice legate de exploatarea imobilului sunt foarte mari, ca urmare a soluțiilor tehnice existente la momentul edificării clădirii și datorită faptului că nu au fost realizate investiții integrate pentru reabilitare termică și eficiență energetică. În configurația actuală, clădirea principală a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud nu dispune de niciun ascensor pentru transportul bolnavilor pe tărgi/paturi, deplasarea acestora făcându-se pe brațe, în condiții de disconfort. Pe de altă parte, sub acțiunea factorilor agresivi de mediu componentele imobilului au cumulat degradări fizice și morale importante, cu efecte defavorabile asupra elementelor structurale, a durabilității și a imaginii civice a clădirii. În plus, acum, utilizarea clădirii se face cu consumuri energetice însemnate, de cca 2,15 milioane kWh/an și, implicit, cu cheltuieli financiare mari.

Lucrările propuse vor consta în izolarea termică a fațadei – atât parte opacă, cât și parte vitrată – termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în zona șarpantei, termo-hidroizolarea pereților aferenți demisolului, înlocuirea acoperișului, reabilitarea instalației de distribuție apă caldă menajeră, inclusive a sistemului de recirculare a acesteia, reabilitarea instalației de încălzire cu corpuri statice, reabilitarea instalației electrice de iluminat, inclusiv a circuitelor, aparatajelor si a protecțiilor aferente, chiar și a paratrăsnetului, prevederea unui sistem de iluminat de securitate, modernizarea instalației de canalizare pluvială și reabilitarea instalației de hidranți interiori pentru incendiu, precum și realizarea unei instalații de detecție, semnalizare și avertizare incendiu.

“Nu putem vorbi de act medical de calitate într-o clădire plină de mucegai, unde trage curentul prin uși și ferestre, sau unde bolnavii sunt transportați pe brațe. Este foarte mare nevoie de reabilitarea completă a acestui spital, inclusiv de îmbunătățirea sistemului existent de acces pentru persoane cu dizabilități, deoarece această construcție are peste 100 ani vechime și ansamblul de clădiri care formează Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud nu a beneficiat decât de reparații parțiale, niciodată de un program general de reabilitare energetică. Cei peste 1700 de pacienți anual și personalul Spitalului au nevoie de aceste investiții, realizate acum cu fonduri europene și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestui proiect”, a declarat doamna Noiela Cristina Vieru, managerul unității medicale aiudene.

Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii martie 2021, fiind necesare fonduri totale în valoare de 7.726.568,46 lei, din care 5.390.096,76 lei (circa 1,2 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul reprezentând contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Proiectul vizează reducerea consumului de energie primară, cifrată în prezent la 2147618 kWh/an, până la o valoare de maxim 351811,2 kWh/an, după implementare, economia obținută fiind de peste 83%, precum și o diminuare cu mai mult de 82% a cantității de CO2 emis în atmosferă, de la 437,026 tone anual, în prezent, la 77,884 tone CO2 după implementarea proiectului. În plus, în etapa de proiect tehnic se vor dezvolta detalii de proiectare care să permită o mai bună accesibilizare, prin finisaje și elemente de paviment, pentru nevoile persoanelor cu dizabilități.

“Apelul de finanțare a proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice în clădirile publice din Regiunea Centru are un impact foarte bun în administrația publică locală. Acest apel fost deschis în urmă cu un an și au fost depuse de către autoritățile publice locale, un număr de 87 proiecte spre finanțare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Nu numai în Alba, ci în toate județele Regiunii Centru există un interes major pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru toate tipurile de clădiri publice deținute și ocupate de instituțiile locale, fie că sunt spitale sau policlinici, școli, clădiri administrative etc. În județul nostru avem semnate finanțările pentru Spitalul Județean de Urgență, precum și pentru Maternitatea din Cugir, iar cu proiectul de acum, de la Aiud, vorbim de proiecte în valoare totală de peste 37 milioane lei. Alte patru proiecte, aflate în faza de precontractare, au o valoare totală de aproape 18 milioane lei și în faza de evaluare mai sunt patru proiecte, a căror valoare totală este de aproape 19 milioane lei. În acest fel, dacă vom reuși să le contractăm pe toate, numai pentru reabilitarea clădirilor publice din județul Alba s-ar putea investi aproximativ 16 milioane de euro. Aceste proiecte de investiții pentru îmbunătățirea climatului socio-economic, sunt foarte bine primite de comunitate. La Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, având o largă adresabilitate, se impune acordarea unei atenții deosebite în ceea ce privește calitatea și confortul actului medical”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații detaliate privind proiectele contractate în Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020 regăsiți pe pagina www.adrcentru.ro. iar detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțarea nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate și date privind toate proiectele depuse în cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.