Seara INTER-ART la Bruxelles. Fotografie, carte și muzică

După serile organizate la ICR New York, la Vichy, la Viena, Seara “Inter-Art” de la Bruxelles, un proiect inedit, incitant şi novator s-a desfăşurat la Arthis, Rue de Flandre 33, 1000 din Bruxelles (un important lăcaş de cultură situat în centrul vechi al oraşului) a cuprins o remarcabilă expozitie de fotografie document şi fotografie artistică: Aiud – călătorie în timp de Robert Lixandru, prezentări de carte şi un apreciat recital de muzică susţinut de Dan Avram şi Daniel Avram.

Recitalul, dovadă a talentului şi profesionalismului interpreţilor, a cucerit atât publicul român prezent la proiect, cât şi invitaţii belgieni, olandezi, englezi etc. Rue de Flandre a devenit scena unui recital eveniment care a cuprins piese în limba română (compuse de Daniel Avram), piese clasice de pian (excelentă evoluţia artistică a tânărului profesor Dan Avram) şi piese nemuritoare din repertoriul internaţional. A fost un recital electrizant, dinamic, de reală valoare artistic, apreciat de publicul participant.

Expoziția de fotografie: Aiud – călătorie în timp propune o incursiune inedită în Aiudul de acum 100 de ani (prin intermediul cărtilor poştale) şi prin Aiudul contemporan cu ajutorul fotografiilor realizate de Robert Lixandru printr-o ingenioasă suprapunere de imagine şi culoare. Expoziţia a fost însoţită de un album de fotografie care întregeşte proiectul fotografic realizat de Robert Lixandru.

Proiectul editorial al Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud şi al Fundaţiei Inter-Art Aiud a inclus prezentările de carte:

  • Colecţia traduceri: Blanca de Aurel Pantea. Traducere: Marcela Hădărig; Vânătoare de pietre în Transilvania de Patricia Goodrich. Traducere: Casandra Ioan
  • Colecţia Literatură contemporană: 37 de zile de Anca Sas; Fiare plângând de Teodor Laurean; Cuvinte rătăcite din alt secol. 20 de poeţi contemporani (volum bilingv).Traducere: Marcela Hădărig; Poemul tăcerii (bilingv) de Ioan Hădărig. Traducere: Marcela Hădărig; România literară. Aiud 1930 de Ioan Hădărig;
  • Colecţia Albume: Trinitas lucaem. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei; Aiudul – Călătorie în timp de Robert Lixandru; Capturi de vise de Stefan Balog;
  • Colecția Restituiri, în parteneriat cu ASTRA – Despărţământul Ovidiu Hulea Aiud:
    Invierea. Poem dramatic în 3 acte de Ovidiu Hulea; Cântecele mele de Livia Rebreanu Hulea.

Cărțile editate de Fundația „Inter-Art” Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud au fost donate participanţilor la proiect.

Coordonator de proiect: Stefan Balog, președinte, Fundația „Inter- Art” Aiud Curator: Ioan Hădărig, director artistic, Fundația „Inter- Art” Aiud.

Amfitrionii întâlnirii au fost Carmen Leliana Drăghici Hopârtean şi Liviu Hopârtean.

Organizatori: Fundația „Inter- Art” Aiud, Centrul Cultural „L. Rebreanu” Aiud, Arthis, MusicArthis-Piano B-Art, Arthis Artists în colaborare cu: Radio-TV Arthis, în cadrul proiectului «100 de ani România – Sub semnul Centenarului la Bruxelles »

Cu sprijinul: Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Federației Valonia-Bruxelles, Comisiei Comunitare Flamande, Cocof, Stedenfonds, Primăriei Orașului Bruxelles.

Echipa prezentă la Bruxelles a fost alcătuită din: Stefan Balog, Balog Zoltan, Daniel Avram, Dan Avram și Ioan Hădărig.

Sponsorii proiectului: Domeniile Boieru Ciumbrud şi Perla Harghitei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.