Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu Alba Iulia- Proiect educativ Erasmus+ LANCIANO – Italia

În perioada 04-09 oct. 2018 un grup de trei cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu Alba Iulia a participat la a doua mobilitate (prima a fost in Turcia-Istanbul în aprilie 2018 ) în cadrul Proiectului Erasmus+ “SCHOOLS OF SUCCESS” („Școli de succes”) la Institutul Comprensivo „Eroi Ottobrini” din Lanciano – Italia.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai celor patru ţări implicate în parteneriat: Italia-ţara gazdă,Turcia,Ungaria şi România. Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu a fost reprezentată de prof.Belașcu Anca (coordonator de proiect),prof. Vinceller Alexe și prof. înv.primar Mîndroc Nicoleta.

Toate activităţile desfăşurate pe parcursul celor 5 zile din cadrul întâlnirii s-au derulat conform programului propus de către echipa gazdă.

La Instituto Comprensivo din Lanciano (localitate situată la 250 km sud-est de Roma,în vecinătatea ţărmului Adriaticii), instituţie parteneră în programul multilateral, directorul unităţii a prezentat şcoala într-o zi obişnuită de program, expoziţia de lucrări realizate de elevii şcolii.

Delegația română a participat la un moment deosebit care s-a desfăşurat pe străzile orașului Lanciano, sâmbătă 6 oct.2018, când într-un cadru solemn au fost comemorați eroii căzuți în al doilea război mondial în confruntările cu ocupanții germani.

S-a vizitat în continuare oraşul Lanciano (anticul Anxanum), care oferă atracţii turistice de excepţie: numeroase clădiri medievale, catacombe, biserici monumentale, cherhanale pe coasta Mării Adriatice, toate încadrate într-un decor vegetal tipic mediteranean: măslini, lămâi, portocali, palmieri,smochini,nesfârşite plantaţii de kiwi etc.

Programul stabilit de către gazde a continuat cu o conferinţă, o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural.

Activitatea a inclus schimburi de materiale, discutii şi ateliere de lucru. Fiecare unitate şcolară implicată a prezentat stadiul de realizare si derulare a proiectului la nivel naţional, activităţile derulate în perioada septembrie 2017- septembrie 2018 şi propuneri pentru produsele finale care trebuie realizate.

Următoarea întâlnire a şcolilor partenere va avea loc la Budapesta – Ungaria în decembrie 2018.

Prof. Anca Belașcu, coordonator de proiect

Scoala Gimnazială Ion Agârbiceanu Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.