Şantajul vaccinului antirabic a luat sfârșit. O victorie uriaşă în favoarea tuturor proprietarilor de carnasiere domestice (câini şi pisici) din România

Asociaţia Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie (R.E.A.D.C.) – Turda a obţinut ieri, 23.01.2018, la Curtea Constituţională a României o victorie uriaşă în favoarea tuturor proprietarilor de carnasiere domestice (câini şi pisici) din România.

Datorită luptei pe care asociaţia noastră a dus-o de mai mulţi ani împotriva abuzurilor din sistemul Sanitar-Veterinar, ieri, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma “numai după identificarea acestora”, cuprinsă în art. 134 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001, prin raportare la teza întâi a acestui articol, referitoare la “acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân”, este neconstituţională.

Dreptul general al românilor la siguranţă şi sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza acestei legislaţii cu dedicaţie, care condiţiona vaccinul antirabic, gratuit şi obligatoriu, de plata în privat şi la libera negociere a microcipării, a carnetului şi a înregistrării contracost în R.E.C.S-C.M.V.

Prin urmare, stăpânii de câini care nu-şi permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet şi înregistrare, nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit şi obligatoriu pentru câinii lor.

Acţiunea anuală de vaccinare se desfăşoară în lunile octombrie-februarie, iar acum, datorită victoriei noastre, toţi cetăţenii pot beneficia de vaccinul antirabic gratuit pentru animalele lor, fără a fi condiţionaţi de plata unor costuri anexe.

Medicii veterinari de circumscripţie sanitar veterinară din fiecare cartier, oraş, sat, comună, au obligativitatea de a vaccina antirabic şi gratuit toţi câini şi pisicile şi pot înscrie animalele în Registrul A.N.S.V.S.A.-Vaccinuri şi Boli care este gratuit şi obligatoriu pentru a fi raportat la O.I.E.

Menţionăm că, prin această sentinţă, medicii veterinari pot aplica vaccinul antirabic gratuit şi pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget, sume care de peste 4 ani nu au fost obţinute, fiind o pierdere la nivel de ţară de cca. 84 milioane de euro.

Curtea Constituţională a României a înţeles pericolul care ameninţa sănătatea publică şi bunăstarea animalelor şi a luat decizia corectă, repunând în drepturi cetăţenii.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în lunga şi anevoioasa noastră luptă împotriva structurilor corupte şi vă solicităm ajutorul încă o dată, prin rugămintea de a multiplica această decizie spre informarea cetăţenilor asupra drepturilor redobândite.

În toţi aceşti ani am luptat pentru drepturile cetăţenilor şi bunăstarea animalelor şi vom continua să o facem cu aceeaşi dăruire şi de acum încolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.