Tinerii sahisti albaiulieni, premianti la Deva. Mihnea Costachi locul 8 in Campionatul National de seniori

Municipiul Deva a fost de curand gazda unui concurs de sah pentru juniori, la care au participat 50 de copii de la cluburile de sah din Alba Iulia, Arad, Deva, Petrosani, Simeria si Vulcan. La competitie a participat si un grup de copii albaiulieni care studiaza sahul sub indrumarea maestrului FIDE Marius Ceteras. Evolutia lor a fost una foarte buna, copiii albaiulieni obtinand mai multe premii.

Desi prezent pentru prima data la un concurs de copii in afara judetului Alba, Stefan Bercu (8 ani) a castigat toate cele 7 partide jucate in sectiunea copiiilor nelegitimati, obtinand intr-o maniera categorica primul sau succes intr-o competitie de juniori, cu 2 puncte avans fata de urmatorul clasat.

La sectiunea juniorilor legitimati sub 12 ani, cel mai bine clasat junior albaiulian a fost George Plesa (9 ani), care a obtinut 5 puncte din 7 partide, terminand pe locul 5 din 30 de participanti in clasamentul general si obtinand medalia de argint la categoria copii sub 10 ani.

De notat si evolutia foarte buna a mezinului delegatiei albaiuliene Alexandru Simina, care desi nu a implinit inca 7 ani, a jucat foarte curajos si a obtinut 3 victorii din 7 meciuri in sectiunea juniorilor legitimati sun 12 ani, dar si a celorlalti reprezentanti ai municipiului Alba Iulia, Ianis Tarciuc (11 ani) si Andrei Simina (8 ani), care au obtinut 4,5 puncte, respectiv 3,5 puncte in aceeasi sectiune a competitiei.

 

Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a confirmat ascensiunea constanta din ultimii ani si in Campionatul National de seniori la sah clasic desfasurat in perioada 25 martie – 2 aprilie in statiunea Caciulata clasandu-se pe locul 8 din 69 de participanti. A fost un turneu foarte puternic, la startul caruia s-au aflat 10 mari maestri internationali, 6 maestri internationali si 12 maestri FIDE, editia din acest an fiind cu siguranta cea mai puternica din ultimele 10 editii ale campionatului national.

De-a lungul celor 9 runde, tanarul maestru international albaiulian, care de curand a implinit varsta de 17 ani, a obtinut 5 victorii, a incheiat 2 meciuri la egalitate si a pierdut 2 jocuri, impotriva marilor maestri internationali Constantin Lupulescu si Bogdan Deac. Cu 6 puncte acumulate, Mihnea s-a clasat pe un foarte bun loc 8, devansand nume grele ale sahului romanesc ca Vladislav Nevednichy (castigatorul Openului International al Romaniei in 2016) sau Mihail Marin (multiplu campion national si componenta al echipei olimpice a Romaniei).

In intrecerea elitei sahiste nationale au participat si alti doi sahisti albaiulieni care au obtinut calificarea in finala datorita unor clasari fruntase in semifinalele desfasurate la Cluj-Napoca si Timisoara. Juniorul Iustin Ciorgovean (CS Universitatea de Vest Timisoara) s-a clasat pe locul 42 cu 4 puncte, in timp ce Ovidiu Craciun (Sah Club Cugir) a incheiat turneul pe locul 66 cu 3 puncte.

Turneul a fost castigat autoritar de marele maestru international Andrei Istratescu (CS Universitatea de Vest Timisoara), unul dintre cei mai buni sahisti romani din toate timpurile si care si-a facut astfel o revenire spectaculoasa in sahul romanesc, dupa o perioada de 15 ani in care a reprezentat Franta. „El Pibe d’Oro”, cum ii spun prietenii, datorita talentului sau dar si asemanarii fizice cu fotbalistul argentinian Diego Armando Maradona, a acumulat 7,5 puncte din 9 runde, devansandu-i pe marii maestri internationali Constantin Lupulescu (AEM Luxten Timisoara) 7 puncte si Marius Manolache (Medicina Timisoara) 6 puncte, care s-au clasat pe urmatoarele doua pozitii ale podiumului.

Pentru Mihnea Costachi urmeaza acum cateva saptamani de pauza competitionala, timp in care va pregati urmatoarele turnee internationale la care va lua startul, Campionatul Mondial Scolar care se va desfasura in perioada 21 aprilie – 1 mai la Iasi, dar mai ales Campionatul European individual de seniori de la Minsk (Belarus) din perioada 29 mai – 11 iunie, acesta urmand a fi cel mai puternic turneu din cariera lui Mihnea, la startul competitiei fiind asteptati sa participe peste 100 de jucatori profesionisti detinatori ai titlului de mare maestru international.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.