România Curată. Nu vă mai lăsați mituiți cu panseluțe, băncuțe și coșuri de gunoi. Orice semianalfabet le poate cumpăra dacă ajunge primar!

Portalul romaniacurata.ro publică astăzi un comentariu al analistului Gabriel Bejan despre candidații care vă cer votul în duminica viitoare. Vă invităm la o scurtă meditație înainte să aplicați ștampila pe bulertinul de vot, dacă cel care v-a convins este într-adevăr omul de care are nevoie comunitatea.

”Nu mai votați candidați la primărie care vă promit flori în parcuri, curățenie pe străzi, băncuțe și coșuri de gunoi, că asta poate face orice semianalfabet cu putere de decizie și bani pe mână și, după cum s-a dovedit, ele nu reprezintă altceva decât metode de sifonare a banului public. De asemenea, nu votați un candidat doar de dragul de a opri un anumit partid să câștige alegerile.

De 26 de ani, campaniile electorale pentru alegerile la primării și consilii locale sunt niște antrenamente la scara locală pentru alegerile generale. În funcție de rezultatele la locale, partidele își testează candidații pentru președinție, își recaliberază mesajele pentru parlamentare, își regândesc alianțele politice. Iar noi, alegătorii, nu suntem altceva decât cobaii partidelor, victime ale unor experimente din care nu câștigăm de regulă nimic. Iar dacă avem în România și orașe mai bine administrate decât majoritatea cenușie, asta nu este decât rodul unor întâmplări fericite: cei trimiși la primărie să strângă voturile politice s-au nimerit a fi și buni administratori. Și au mai avut și norocul unor consilii locale binevoitoare.

Am tot auzit ce importantă e alegerea primarului Capitalei pentru că acesta are, pe baza numărului de voturi, cea mai mare legitimitate politică din România, după președintele țării. De asemenea, am auzit de la Liviu Dragnea că în funcție de rezultatele la alegerile locale alianța PSD cu UNPR va fi regândită pentru parlamentarele din toamnă, așa cum am auzit până mi s-a făcut greață apelurile disperate ale PNL că ”trebuie să blocăm PSD să câștige Primăria Capitalei” și că pentru acest scop ”nobil” ar trebui să se retragă toți candidații de pe partea dreaptă și să-l sprijine pe reprezentantul PNL (acum Cătălin Predoiu, dar până nu demult au fost Marian Munteanu, Ludovic Orban sau Cristian Bușoi).

Problema se pune cât se poate de greșit pentru că scopul votului la alegerile locale nu este lansarea unui candidat pentru viitoarele alegeri prezidențiale și nici învingerea unui partid. Astea nu sunt nevoile cetățenilor, ci ale politicienilor. Noi trebui să votăm primari și consilii locale care, în schimbul taxelor pe care le plătim, pot organiza localitățile astfel încât calitatea vieții în acestea să crească. Iar calitatea vieții nu este un concept abstract, ci este strâns legat de lucrările de infrastructură utile și la prețuri corecte, șoselele asfaltate la timp, transportul în comun de calitate, serviciile bune. Trebuie să votăm astfel pentru ca locuitorii de la periferie să poată ajunge la timp la serviciu, la fel ca și cei din centru, copiii să aibă școli bune, legea să fie respectată de toți. La alegerile locale votăm în realitate pentru cum va fi viața noastră în cele mai banale aspecte: cât de repede ajungem la serviciu, cât aer poluat înghițim zi de zi, cât de sigure sunt drumurile și școlile pentru copiii noștri.

Bucureștiul spre exemplu stă foarte prost în ceea ce privește calitatea vieții care, ce să vezi, a fost măsurată în toată lumea (detalii aici). Capitala României este pe locul 109 într-un clasament în care primele două locuri sunt ocupate de Viena și Zurich.

Deși românii au început să călătorească mult în străinătate și au văzut exemple din alte orașe, pretențiile față de candidații noștri au rămas la fel de scăzute. Votăm în continuare mânați de îndemnurile politicienilor sau suntem mituiți cu panseluțe, bănci și coșuri de gunoi de parcă în acestea ar sta calitatea vieții noastre.

L-am auzit chiar ieri pe taximetristul care mă aducea de la aeroport, când mă întorceam dintr-unul din cele mai frumoase orașe din Europa pe care le-am văzut (Larnaca), spunând că ”degeaba zice lumea ce zice de Piedone” că a făcut și chestii bune pentru sectorul lui. Am auzit declarații similare și despre Robert Negoiță de la sectorul 4 sau despre Tudor Pendiuc, fostul primar penal al Piteștiului care candidează acum pentru un nou mandat, ca independent.

Succesul unor primari precum cei trei constă în susținerea partidelor, dar și în capacitatea umitoare de a-și mitui alegătorii cu nimicuri cumpărate la prețuri de lux. Ca să ne spună după aceea Curtea de Conturi că în sectorul lui Negoiță un tei a costat 2500 de lei sau să vedem că pe băncuțele puse cu generozitate de Piedone în Sectorul 4 nu se așează niciodată nimeni.

Cerem mult prea puțin de la candidații la alegerile locale și ăsta este și motivul pentru care avem orașele pe care le avem. Nu ne pasă de dosarele penale ale acestora, nu ne pasă că și-au îmbogățit familiile pe banii noștri și nu ne pasă că nu au dovedit că sunt în stare să facă și altceva decât să planteze panseluțe și să cumpere în prostie bănci și coșuri de gunoi.

Localitățile sunt într-un anumit sens la fel ca și casele noastre pentru că cea mai mare parte din viață o trăim acolo. Degeaba ai muncit o viață întreagă să-ți faci un apartament frumos dacă pe casa scării pute a gunoi, iar pereții sunt mucegăiți. Degeaba ai o casă frumoasă dacă străzile din cartier sunt stricate, iar cea mai mare parte a zilei o petreci blocat în mașină din cauza traficului.

Votul la alegerile locale nu este așadar o repetiție pentru generale, așa cum vor partidele. În realitate, este cel mai important vot pentru că, de fapt, îl alegem pe cel care ne va intra în casă în urmării patru ani.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.