RE-LANSARE APEL DE FINANTARE PENTRU CENTRELE DE ZI DESTINATE COPIILOR

· Se pot depune proiecte in valoare eligibila de maxim un milion euro pentru dezinstitutionalizarea copiilor din centrele de plasament

  Peste 30 de persoane au participat la sesiunea de informare organizata de ADR Centru la Alba Iulia, eveniment adresat potentialilor beneficiari ai apelului de proiecte privind investitiile pentru dezinstitutionalizarea copiilor din centrele de plasament de la nivelul Regiunii Centru. Aceasta lansare regionala a celui de-al doilea apel de proiecte pe acest domeniu are loc in contextul in care, cu o luna in urma, a fost lansat la nivel national apelul de proiecte POR/8/8.1/8.3/C/2, grup vulnerabil: copii, din cadrul Axei Prioritare 8 „Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale”, pentru Prioritatea de Investitii 8.1, Obiectivul Specific 8.3 „Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale”, din cadrul Programului Operational Regional 2014-2021.

 Cu acest prilej au fost prezentate conditiile de finantare aplicabile in cadrul apelului, aspecte generale privind utilizarea aplicatiei MySMIS si au fost discutate aspecte punctuale ca raspuns la intrebarile formulate de cei prezenti pe temele mentionate. Apelul de proiecte este de tip necompetitiv, la nivel national, bazat pe principiul „primul venit, primul servit”, destinat proiectelor ce decurg din indeplinirea recomandarii Comisiei Europene de cartografiere a nevoilor de servicii sociale pentru copii, desfasurata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, prin intermediul proiectului „Elaborarea planului de dezinstitutionalizare a copiilor din institutii si asigurarea tranzitiei ingrijirii acestora in comunitate”, SIPOCA 2.

 Alocarea financiara la nivel national este de peste 78,78 milioane euro, iar un proiect poate avea ca valoare maxima eligibila un milion de euro si minim eligibil 200.000 euro. Solicitanti eligibili sunt Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetele care se regasesc in Lista de prioritizarea elaborata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie pentru implementarea planurilor de dezinstitutionalizare. Acestea pot aplica singure sau in parteneriat cu alte entitati. Dintre centrele de plasament eligibile pentru inchidere evaluate la nivel national in cadrul proiectului SIPOCA 2, 27 se afla pe raza Regiunii Centru, in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

 Proiectele care pot fi depuse in cadrul acestui apel trebuie sa duca la simplificarea metodologiei de inchidere a centrelor de plasament, in conformitate cu planurile de inchidere elaborate de fiecare DGASPC in parte. Practic, sunt considerate eligibile activitati cum ar fi: construirea/reabilitarea/ modernizarea/extinderea, dar si dotarea infrastructurii pentru centrele de zi pentru copii. In cadrul acestui apel, pot fi construite/reabilitate/ modernizate/extinse, dar si dotate caselor de tip familial pentru copii; fiind alocate resurse si pentru reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea unor imobile si transformarea lor in centre de zi pentru copii. La fel de bine, in functie de fiecare caz in parte, se finanteaza reabilitarea/modernizarea/ extinderea/dotarea unor imobile si transformarea lor in case de tip familial pentru copii, precum si asigurarea/modernizarea utilitatilor generale si specifice pentru centrele de zi si pentru casele de tip familial, inclusiv crearea/modernizarea facilitatilor de acces fizic pentru persoane cu dizabilitati.

 Perioada de depunere a proiectelor este cuprinsa intre 1 martie, ora 12.00 si 1 iulie 2019, ora 12.00, depunerea cererilor de finantare, urmand a se face exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS. Proiectele trebuie sa fie finalizate pana in 31 decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.