Două seri de film la Caponieră. ”Un pas înaintea serafimilor” și ”Planeta Petrila” proiectate de Forum Apulum

În acest week-end, Asociația „Forum Apulum” în parteneriat cu Asociaţia „One World Romania” și Lions Club Alba Iulia continuă seria, deja consacrată, de proiecții de film în spațiul amenajat la caponiera din spatele Palatului Apor și-i invită pe albaiulieni și nu numai să petreacă două seri aparte în compania a două filme de calitate.

Vineri seara, 22 septembrie 2107, începând cu ora 19:30, Asociația „Forum Apulum” se alătură premierei naționale a uneia dintre cele mai așteptate și controversate producții artistice din cinematografia autohtonă în 2017. Filmul „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, surprinde aspecte din viața lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv. Nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic, viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

Duminică seara, 24 septembrie 2017, începând tot cu ora 19:30, asociația va găzdui proiecția filmului documentar „Planeta Petrila” regizat de Andrei Dăscălescu. Acest film ilustrează povestea ultimei tone de cărbune exploatat la mina Petrila și a transformării acestei mine în spațiu artistic. În timp ce minerii intră în mină pentru ultima oară, artistul și fostul miner Ion Barbu se concentrează pe misiunea lui: să ocrotească mina de cărbuni din Petrila ca patrimoniu cultural. El acoperă clădirile minei cu picturi murale și organizează reprezentații, proteste stradale și un festival de teatru underground. Determinarea lui este admirabilă, iar arta sa este încărcată cu o absurditate potrivită situației.

Ambele proiecții sunt cu acces gratuit. Caponiera care este locul de desfășurare a proiecțiilor se află în spatele Palatului Apor, în zona localului Framm’s, iar accesul se face prin aleea din partea dreaptă, înainte de intrarea la baza sportivă „Winner’s Țălnar Club”.
Mai multe detalii despre cele două filme puteți găsi pe Facebook pe paginile de eveniment dedicate celor două evenimente: https://www.facebook.com/events/522854481380467 („Un pas în urma serafimilor”), respectiv https://www.facebook.com/events/139261500018123 („Planeta Petrila”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.