Proiect regional de formare de abilități „ADOLESCENȚĂ PROTEJATĂ”

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu (CPECA), implementează, în perioada aprilie – iunie 2017, proiectul regional „Adolescență protejată”, de formare de abilităţi cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri.

Proiectul se adresează unui număr de 180 de părinţi ai căror copii sunt elevi ai Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr” Sibiu și Liceului Teoretic “Constantin Noica” Sibiu.

În cadrul proiectului se vor desfășura câte 3 activități în fiecare unitate școlară, în urma cărora părinții vor conștientiza importanţa implicării proactive în educaţia copiilor şi își vor forma/dezvolta abilităţi cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri.

Familia reprezintă unul dintre principalii agenţi în cadrul procesului de socializare, dat fiind faptul că mediul familial este cel în care persoanele dezvoltă credinţe, atitudini şi valori sociale, îşi internalizează normele, valorile şi obiceiurile societăţii în care trăiesc.

Părinţii contribuie, într-o măsură importantă, la procesul de socializare prin intermediul diferitelor mecanisme: oferă dragoste şi protecţie – încă din primele luni de viaţă, principalele responsabilităţi ale părinţilor se centrează pe satisfacerea necesităţilor copiilor, asigurând dragoste şi protecţie; sunt modele sau figuri cu care copilul se identifică – copiii încearcă să imite comportamentul părinţilor şi îşi interiorizează normele şi atitudinile acestora; sunt agenţi activi de socializare – părinţii fac eforturi permanente prin oferirea de gratificaţii şi pedepse pentru a forma, corecta sau modifica comportamentul copiilor; administrarea experienţelor – părinţii controlează lumea copilului, stabilind tipul de experienţe pe care copilul le va avea. Acest aspect marchează regulile de bază pentru socializarea copilului, care extrage concluzii cu privire la natura lumii şi oamenilor plecând de la ceea ce observă şi experimentează.

Familia poate fi o resursă pozitivă de adaptare si un factor de protecție pentru membrii săi sau, din contră, o sursă potenţială de stres, un factor de risc, care creşte probabilitatea de a consuma droguri sau de a dezvolta alte comportamente problematice.

CENTRUL DE  PREVENIRE,  EVALUARE ŞI CONSILIERE  ANTIDROG ALBA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.