Program acțiuni SGA Alba cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei 2018

În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite aduce în atenţie câte o temă de relevanţă mondială pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Anul 2018 abordează o temă de interes global „Natură pentru Apă“, având în vedere că ambele noțiuni sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune.

Tema promovată anul acesta ne supune atenţiei legătura dintre apă şi natură, împreună: factori de decizie, gospodari de apă, utilizatori de apă şi alţi factori interesaţi să contribuie la dezvoltarea de politici care să asigure o reală protecţie a resurselor de apă.

Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este „Natură pentru Apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.

Campania din acest an, „Natură pentru apă” sau “răspunsul este în natură”, îşi propune să transmită mesajul că utilizarea unor soluţii bazate pe natură, cum ar fi revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle, reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente în sprijinul eforturilor noastre de a reface echilibrul circuitului apei în natură, de a răspunde efectelor schimbărilor climatice și de asigura un cadru pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane.

Concluzia este mai mult decât evidentă: apa are un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii!

Civilizații de-a rândul s-au născut, au trăit și au murit de-a lungul apelor. Conviețuirea cu apele era parte integrantă și firească a mediului lor natural de viață.

Dezvoltarea socio – umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat.

Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete.

Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.

Program acțiuni SGA Alba Zilei Mondiale a Apei 2018

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei 2018, SGA Alba vă transmite, programul acțiunilor:

-Acțiune educativă, Proiect Apa Izvor de Sănătate inițiat de DSP Alba, în colaborare cu SGA Alba, Instituția Prefectului Alba, Consiliul Județean Alba, Garda de Mediu, APM Alba, Inspectoratul Școlar Alba și Apa CTTA Alba

-Realizare film și promovare-informare-educare, privind sursele de aprovizionare cu apă potabilă ale județului Alba, 01.02-15.03.2018

-Prezentare și implementare proiect la nivelul Instituției Prefectului și Consiliului Județean Alba 20.03.2018

-Prezentare film Apa Izvor de Sănătate susținut în toate unitățile de învățământ din județ, 22.03.2018

-Acțiune educativă, organizare concurs pe toate unitățile preșcolare din mun. Alba Iulia, iar finala se va desfășura la unitatea preșcolara, Grădinița nr.10 din Alba Iulia in data de 21.03.2018 orele 10:00

-participanți – 60 copii

– 36 educatoare

– 16 directori

– 8 jurati

-Acțiune educativă, prezentarea activității laboratorului SGA Alba, vizită la sediu SGA Alba, grădinița Swimi Sebeș în data de 19.03.2018 orele 10:00

-participanți – 30 preșcolari

-Acțiune de igienizare pe malul drept al râului Arieș in Turda, strada Constructorilor, formația de lucru Turda in colaborare cu Școala Generala “Avram Iancu” din Turda (22.03.2018)

-participanți – 50 elevi

-Acțiune de igienizare pe malurile râului Ampoi intravilan Alba Iulia zona pod rutier si pod CF –formația de lucru Alba in colaborare cu Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, studenți departamentului de Inginerie a Mediului (22.03.2018)

-participanți – 30 studenți

-Acțiune de igienizare pe râu Arieș intravilan Baia de Arieș –formația de lucru Baia de Arieș (21.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe râu Arieș intravilan Turda ambele maluri–formația de lucru Turda (17-21.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe malurile râurilor Abrud si Arieș zona confluenta râu Abrud cu râu Arieș si amonte pe râul Arieș pana la barajul Mihoești –formația de lucru Câmpeni (22.03.2018)

-Acțiune de igienizare râu Arieș in zona intravilan Câmpeni –formația de lucru baraj Mihoeșți (21.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe valea Răchita in zona intravilan, extravilan sat Răchita –formația de lucru Sebeș (22.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe malurile râului Mureș zona Partoș pod rutier- formația de lucru Alba (21.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe malul râului Aiudul de Sus in extravilan Aiud –formația de lucru Aiud (21.03.2018)

-Acțiuni de igienizare pe malul râului Cugir, zona Șibot, amonte si aval pod DN7 –formația de lucru Vint (21.03.2018)

-Acțiune de igienizare pe malul stâng al râului Târnava Mare, zona intravilan Blaj, intre cartierul Izvoarele si aval Tiur, pana la confluenta cu râul Târnava Mica–formația de lucru Blaj (22.03.2018)

Administraţia Bazinală de Apă Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene. Acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialişti, în vederea identificării domeniilor comune de acţiune şi pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, unitare.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media), prin activităţi şi acţiuni multiple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.