Povestea Iei la Centenar, manifestare culturală la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”

Devenită un element de indentitate națională, povestea iei a traversat meridianele globului uimind cu frumusețea ei și inspirând creatori de modă, artiști plastici și oameni de cultură care au preluat-o și au introdus-o în creațiile lor. Începând cu anul 2013, comunitatea on-line a lansat proiectul intitulat ,,Ziua mondială a iei”, proiect ce a luat în numai câțiva ani o nesperată amploare, ia fiind în prezent sărbătorită în peste 50 de țări de pe șase din cele șapte continente ale lumii.

Pentru prima dată în cei aproape 75 de ani de existență, joi 8 martie 2018, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba introduce acest element de identitate națională în agenda activităților sale, în cadrul proiectului 4.13 Expoziții de artă și devine pentru o zi spațiul de desfășurare a unui proiect cultural intitulat ,,Povestea iei la centenar”. Activitatea face parte din Programul 4. Animație Culturală, un program dedicat evenimentelor culturale ce definesc biblioteca drept centru multicultural al comunității. Activitatea va începe la ora 10:00 și se va derula în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia. Din program face parte vernisajul expoziției de carte ,,Povestea iei la centenar”, coordonator Felicia Colda, vernisajul expoziției cu lucrări de design vestimentar realizate de elevii Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, coordonator prof. Diana Vasiu și prof. Nicolae Tudor și un minirecital folcloric susținut de elevii secției de muzică tradițională românească îndrumați de prof. drd. Teodora Craiu.

Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și se adresează tuturor celor ce iubesc cultura tradițională în contextul lumii moderne și celor interesați să pătrundă tainele și evoluția unuia dintre cele mai frumoase obiecte de vestimentație specifice poporului nostru, ia românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.