Pompierii din Alba au primit una dintre cele mai moderne autospeciale cu scară din țară

Pompierii din Alba Iulia au început anul neașteptat de bine. Ei au primit din partea IGSU un nou vehicul ce le va ușura munca și va ajuta la intervenții mai rapide și sigure în caz de necesitate. Este vorba despre ”AUTOSPECIALA DE INTERVENȚIE ȘI SALVARE DE LA ÎNĂLȚIME 42+/-3M”, echipament intrat de puțin timp în patrimoniul pompierilor albaiulieni.

Autospeciala este dotată cu toate echipamentele necesare intervenției și salvării persoanelor de la înălțime. După cum spune colonelul Cornel Oprișa, comandantul IJSU Unirea din Alba Iulia, vehiculul este extrem de bine funcțional și unic în județul Alba.”Este destinată stingerii incendiilor sau intervenţiilor la înălţime, are o cabină 1+2 locuri, cu echipamente speciale, platformă de lucru în vârf şi lift, cu mişcări de rotire a pachetului de scări, care asigură urcarea şi coborârea persoanelor în şi din patforma de lucru, dispozitiv tip macara cu troliu de 300 kg. Este printre cele mai moderne din ţară şi din lume” a mai spus comamdantul ISJU Alba.

Autospeciala este o adevărată minune a tehnologiei actuale. Ea are dublă comandă, atât din cabină cât şi din nacela, dar are şi un tun de apă care poate fi ghidat de la sol.

Autospeciala de intervenție și salvare de la înălțimi model M42L este destinată intervenției și salvării de la înălțime pe timpul stingerii incendiilor și în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamități natural, precum și în cazul altor operațiuni ce presupun lucrul la înălțime.

Autospeciala este proiectată pe o infrastructură de tip autoșasiu Iveco Eurocargo ML 180 E32 și are următoarele caracteristici:

– cabină 1+2 locuri care au montate o instalație specializată pentru intervenție și salvare de la înălțimi;

– autoșasiul este echipat cu motor cu nivel euro6 și prize de putere care asigură punerea în funcțiune a echipamentelor din dotare;

– instalația de calare asigură orizontalizarea autospecialei în vederea lucrului cu instalația specială;

– instalația specializată pentru intervenție și salvare de la înălțime este formată dintr-un turn rotator cu pachet de scări extensibile compus din: pachet de scări, platformă de lucru la vârf și lift;

– mișcările de rotire, de ridicare și extindere a pachetului de scări pot fi executate în același timp (simultan);

– liftul asigură urcarea/coborârea persoanelor în/din platforma de lucru;

– platforma de lucru este echipată cu mijloacele tehnice de intervenție și protecție necesare;

– instalația pentru stingerea incendiilor montată în platforma de lucru, permite atât refularea apei/spumei cu ajutorul unui tun (fixat de platformă), cât și cu ajutorul unor țevi de refulare manuale;

– dispozitivul tip macara, troliu TR 300 are capacitatea de ridicare de 300 kg.

Instalația de comandă și comunicații:

Instalația de comunicații este compusă din: – postul de comandă principal la baza turnului rotitor permite executarea tuturor manevrelor, inclusive posibilitatea preluării comenzilor postului secundar amplasat pe platformă; – postul de comandă secundar aflat pe platforma de lucru, permite executarea tuturor manevrelor; – 2 posturi de comandă pentru calare.

Instalația pentru comunicații asigură legătura între postul principal și secundar de comandă și include un echipament de amplificare a vocii în vederea transmiterii de mesaje.

Instalația de siguranță asigură semnalizarea sonoră și optică în cazul apropierii de pozițiile limită de siguranță.

Instalația de iluminare suplimentară permite realizarea condițiilor de vizibilitate normal în zona intervenției autospecialei.

Autospeciala este dotată cu accesorii de intervenție și echipament individual de protecție.

Ambianţa: În nacelă pot sa fie persoane pănâ la 300 de kg, poate lucra independent, poate avea tunul cu apă şi reţea de refulare a apei

Autoscara pe care o foloseau până astăzi pompierii albaiulieni este în funcţiune din anii 70 si va fi trasferata la ISU Aiud.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.