PlastiCircle alătură Alba Iulia cu Valencia și Utrecht în lupta cu deșeurile din plastic

  • Municipiul Alba Iulia a fost selectat între primele 3 orașe europene în care se vor efectua teste pilot în cadrul proiectului PlastiCircle. Principalele obiective ale celui mai nou proiect european ce include si implică orașul nostru sunt îmbunătățirea colectării, transportului, sortării și a ratei de reutilizare a deșeurilor din plastic la nivel european.

Lansat în urmă cu o lună, la Valencia, in Spania, Proiectul PlastiCircle (de îmbunătățire a circuitului deșeurilor din plastic printr-o abordare de tip economie circulară) a reunit parteneri din nouă țări, care au schițat inovațiile planificate pentru fiecare stadiu de proces. Acestea vor fi supuse unor teste pilot în orașele Utrecht (Olanda), Valencia (Spania) și Alba Iulia (România).

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020, reunește 20 de parteneri europeni, coordonați de Centrul de Cercetare și Inovare pentru Ambalaje și Logistică (ITENE, Spania) lucrează la reinventarea proceselor de tratare a ambalajelor din plastic, astfel încât reciclarea să devină mai accesibilă, mai eficientă din punct de vedere al costurilor și mai profitabilă atât pentru cetațeni, cât și pentru profesioniștii din domeniu.

În primul rând, un sistem inovativ de colectare va fi capabil să identifice cantitativ și calitativ ambalajele depozitate în containere de către cetățeni și va ajuta la implementarea unui sistem de recompensare a colectării selective. Ideea este de a încuraja o mai bună separare a deșeurilor din plastic și de a reduce volumul cantităților generate.

O a doua acțiune se va concentra pe faza de transport, în vederea scăderii prețului final al plasticului recuperat prin economii de combustibil și costuri de transport din municipalități către fabricile de sortare. Un senzor va indica gradul de umplere al containerelor și va actualiza traseul camioanelor de transport în timp real, în timp ce compactorul aflat la bordul acestora va maximiza cantitățile de deșeuri trasportate la fiecare cursă. Operatorii vor fi instruiți în vederea unui șofat eficient.

Al treilea pas își propune îmbunătățirea tehnologiilor de sortare, în vederea atingerii unei mai bune separări a diferitelor tipuri de plastic în fabricile de tratare a deșeurilor, inclusiv în cazul ambalajelor multistrat sau multi-material, deoarece plasticul poate fi reciclat numai dacă este separat corect.

În ultima etapă, se va realiza reprocesarea acestor materiale în vederea obținerii unor produse precum componente auto, plăci de spumă pentru turbine eoliene, structuri pentru acoperișuri, saci pentru gunoi, asfalt, garduri și bănci, realizate prin extrudare, injecție și comprimare în matrițe, închizâdu-se astfel complet ciclul de utilizare al materialelor plastice.

Proiectul PlastiCircle își propune, în paralel cu principalele activități și obiective, să definească planuri de afaceri și de promovare a preluării în piață a soluțiilor propuse, prin sesiuni de pregatire și activitați de conștientizare pentru cetățeni, instituții  și companii private.

César Aliaga, coordonatorul proiectului, a declarat: ”Astăzi, peste 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt produse anual în Uniunea Europeană (circa 50 de kg pentru fiecare cetățean), doar 29,7% fiind reciclat, în timp ce 39,5% este incinerat, iar 30.8% merge la gropile de gunoi1. Reciclarea maselor plastice poate fi îmbunătățită dacă creștem rata de colectare și implementăm noi tehnologii de sortare, capabile să asigure calitatea necesară acestora pentru transformarea în produse utile, având o certă valoare comercială. Deși ambalajele reprezintă 63% din cantitatea totală de deșeuri din plastic generată în Europa2, doar 34% sunt reciclate3, ratele fiind chiar mai mici în zonele de est și de sud. Acest fapt are un impact major asupra mediului și este o clară risipă de resurse”.

La rândul său. Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia, spune că: “ România, din păcate, nu a reușit pâna acum să faca o prioritate din reciclare, în mod concret, nu doar declarativ. Sunt mândru că Alba Iulia este primul oraș din țară și între primele 3 din Europa care se implică activ și în această adevarată luptă cu deșeurile din plastic, alături de parteneri europeni serioși, profesioniști recunoscuți in domeniu. Sunt convins că proiectul va fi unul de succes și că, astfel, poate vor conștientiza și alții importanța reciclării făcute responsabil, profesionist, pentru fiecare dintre noi dar, mai ales, pentru generațiile care vor veni după noi. Îndraznim să gândim, din nou, pe termen lung, nu doar pentru noi ci și pentru copiii copiilor noștri. ”

PlastiCircle este un proiect ce se va derula pe o perioadă de patru ani. Rezultatele sale vor fi accesibile în mod deschis, prin pagina de internet a proiectului (ce va deveni disponibilă în noiembrie 2017).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.