Ovidiu Bîrlea la centenar, sărbătorit la Biblioteca Lucian Blaga

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în a doua jumătate a lunii august o serie de acțiuni menite să marcheze 100 de ani de la nașterea scriitorului, etnologului și cercetătorului Ovidiu Bîrlea.

     Activitățile culturale de animație organizate de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba au în centrul lor, printre alte obiective, preocuparea permanentă a instituției de a aduce în atenția comunității viața și opera unor personalități importante ale vieții culturale, care au influențat major cultura națională sau chiar internațională. A doua jumătate a lunii august va aduce în atenția publicului o serie de activități ce vor avea în centrul lor aniversarea a 100 de ani de la nașterea scritorului, etnologului și cercetătorului Ovidiu Bîrlea.

Ovidiu Bîrlea s-a născut la 13 august 2017 în comuna Mogoș din jud. Alba. Absolvent al Universității din București, Facultatea de filologie, Ovidiu Bîrlea s-a specializat în domeniul etnologiei devenind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători de la Institutul de etnografie și folclor din București, unde a funcționat până la pensionare. Stabilit după pensionare la Cluj, Ovidiu Bîrlea continuă să lucreze atât în plan științific cît și în creația literară. În acest fel a construit cu răbdare și rigurozitate o operă cuprinzătoare de culegător de folclor, exeget, metodolog, istoric al folcloristicii, editor de carte și scriitor. Lucrări ca Istoria folclorului românesc, Metoda de cercetare a folclorului, Antologie de proză populară epică, Șteampuri fără apă, Se face ziuă sau Drumul de pe urmă sunt doar câteva dintre titlurile ce fac parte din colecția de carte semnată Ovidiu Bîrlea deținută de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Multe dintre lucrări sunt și astăzi cărți de căpătâi pentru cercetătorii din domeniul folclorului literar, muzical și coregrafic.

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba îi dedică marelui etnolog , la centenar, o serie de evenimente cu cartea cum ar fi :

l16-31 august prezentări de carte semnată Ovidiu Bîrlea, la Sala de lectură a Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba;

l16-18 august expoziții de carte ,,Centenar Ovidiu Bîrlea” la filialele bibliotecii din carteriele Cetate și Ampoi;

l25 august la Centrul de zi pentru vârstnici va avea loc Clubul de Lectură al Seniorilor cu tema ,,Tradițile satului românesc de altădată” în care va fi evocată viața și opera lui Ovidiu Bîrlea, vor fi rememorate amintiri din viața satului de altădată de către membri clubului și va participa cu un moment de folclor și de gastronomie tradițională din zona Mogoș interpretul Cosmin Toma.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017 al instituției -1. USERS/1.1 Clubul de lectură, și este un proiect destinat utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. Organizatorii acțiunilor din cadrul proiectului sunt Consiliul Județean Alba prin Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și în parteneriat cu Centrul de zi pentru vârstnici și Primăria Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.