Video. Românii încearcă să își păstreze tradițiile și dincolo de ocean. Interviu cu preotul Florin Soare din SUA.

Proetul Florin Soare păatorește comunitatea românească din orașul Aurora, oraș aflat în vecinătatea metropolei Chicago din statul Ilinois din Statele Unite ale Americii de cinci ani. Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, el a lucrat o perioadă în mass-media albaiuliana, după care, în urmă cu șase ani a ales să își înceapă misionariatul peste ocean. Experiența ortodoxă îm America, urcușurile și coborțșurile le puteți găsi în interviul acordat în exclusivitate site-ului www.albastiri.ro.

”Românii din America încearcă din răsputeri să își păstreze tradițiile, dragostea de țară și cumințenia de acasă. Sunt oameni la a doua, a treia generație acolo și este dificil dintr-un punct de vedere. Atunci când, tu chiar ca preot fiind, ca om, îți e sufletul împărțit în două, între acea țară și țara de aici pe care noi o numim acasă. Este greu să le spui oamenilor să fie tari, atunci când dorul de țară îi macină profund și pe ei. Aici este marea provocare a unui preot ortodox într-o țară în care provocările zilnice nu sunt atât de mari ca și aici. În America nu sunt provocările financiare atât de mari cât cele al dorului de casă care te macină, atunci când știi că părinții i-ai lăsat acasă, când rudele îți sunt aici, iar aproape ai poate doar o parte din familie sau aproape deloc, iar noi ne zbatem să îl păstrăm pe singurul nostru cu care am plecat toți, cei care am plecat la un moment dat din țară și el este Dumnezeu, este Cristos, este singurul prieten cu care am plecat și pe care îl putem găși și î

n noua țară.”

”America nu este o societate ușoară, viața în America nu este ușoară și nici în America nu trăiesc câinii cu colaci în coadă. De șase ani de zile încerc să fiu alături de cei care au nevoie de mine, să fiu alături de cei care se bucură, să fiu păstor de suflete într-o bisericuță în care simt că Dumnezeu lucrează prin harul său în inimile tuturor credincioșilor.”

”Parohia în care slujesc este Sf. Atanasie cel Mare din Ilinois, acolo unde oamenii de acolo vor să lase în urmă o biserică ortodoxă în orașul Aurora, pentru sufeletele lor și slava lui Dumnezeu. În patru ani de zile am reușit să avem propria noastră biserică”

”Păstrarea tradițiilor, păstrarea limbii este o luptă pe care o ducem. Biserica este cea care îi conștientizează pe oameni să își păstreze limba, pentru că limba română este cea în care slujim, dar mai slujim și în limba engleză, pentru toți cei care vor să între în biserica noastră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.