Macheta avionului Vlaicu 2 ajunge la Alba Iulia

Marți, 01.08.2017 în Piața Cetății în zona terasei Sălii Unirii, de la ora 13:00 va fi prezentată o expoziție în imagini despre viața și activitatea pionierului aviației Aurel Vlaicu având în centrul ei macheta scară 1:1 a avionului Vlaicu 2.
Vor fi prezentate informații despre zborul demonstrativ ce l-a făcut Aurel Vlaicu la Alba Iulia.
Conform wikipedia, A. Vlaicu Nr. II a fost un aparat de zbor monoplan inventat de Aurel Vlaicu în anul 1911. Construcția a început în anul 1910 la Școala de Arte și Meserii din București. A fost o variantă a avionului Vlaicu I, dar cu o serie de modificări și îmbunătățiri. Tubul de aluminiu care susținea componenentele avionului a fost scurtat, cabina era îmbrăcată cu pânză, volanul avea un diametru redus, au fost atașate mai multe aparate de bord, roata din spate avea atașată o frână. Elicele erau din lemn, ca și la Vlaicu I, dar de concepție proprie nouă. Avionul era pus în mișcare de un motor rotativ Gnôme, cu o greutate de 30 kg, capabil să dezvolte 50 CP și o viteză maximă de 110 km/h. Spre deosebire de avioanele vremii, Vlaicu II avea o greutate redusă, fapt ce îi conferea o mai bună manevrabilitate și capacitatea de a lua viraje mai strânse.
Organizatorii evenimentului sunt Fundația Aerospațială Română, Asociația A.R.P.A. “Aurel Vlaicu”, Fundația 1 Decembrie 1918 pentru Unitatea și Integritatea României cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.