Luptătorii anticomuniști și-au găsit locul de odihnă veșnică

Osemintele a zece luptători anticomuniști și-au găsit odihna veșnică astăzi, în cadrul unei procesiuni de reinhumare ce a avut loc la Alba Iulia. Cei zece au făcut arte din grupările de partizani care au activat în munții Apuseni în primi ani ai instaurării comunismului în România.
Cei zece au luptat în două zone din județul Alba, respectiv Muntele Mare din comuna Bistra și zona Tibru-Cricău. Identicarea locurilor în care aceștia au fost aruncați a fost realizată în ultimii cinci ani.
Marius Oprea, fost președinte al IICCMER,  spune ca este o zi de bucurie pentru că foștii partizani au fost înmormântați creștinește și că le-a fost recunoscut statutul de eroi.
Cercetătorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au găsit rămășițele a 12 luptători anticomuniști  dar familiile a doi dintre ei au dorit să îi înmormânteze lângă soțiile lor. Ceilalți zece au fost depuși astăzi într-un monument – mausoleu, realizat în curtea Catedralein Unificării Neamului. Printre ei și osemintele lui Popa Ștefan și Decean Petru ai căror nepoți au luat parte la slujba de reînhumare.
Liana Bogdan, nepoata lui Popa Ștefan, povestește despre unchiul ei ca ”Născut într-o familie de romani patrioți nu a putut sa accepte situația respectivă, adică invadarea româniei de către comuniști, și a început să se organizeze. În final, el și camarazii lui, urmăriți de securitate s-au regrupat în Munții Apuseni unde au avut mai multe acțiuni ca partizani, trădați de un maior, Oniga, pe nume, au fost prinși și în 8 martie 1949 au fost decimați cei cinci de la Cricău. Trei din ei sunt aici, au fost împușcați și aruncați într-o groapă la liziera unei păduri, ținți dezbrăcați o săptmână. iar oamenii din sat au fost aduși să îi vada și li se spunea că aceștia sunt dușmanii poporului.
Mihail Decean, verișorul lui Petru Decean spune că ”Au fost primi eroi martiri ai acestui neam care și-au dat viața pentru eliberarea de sub comunism.  Timp de zece ani au fost vânați prin munți partizanii. În 1949, într-un raport al Securității se spunea că au fost descoperite peste 200 de grupuri de rezistență armată și dintr-un total de peste 8000 de membri ai acestor grupuri au fost arestați 200. Câți au fost împușcați dupa anul 1949, vom afla in curand”
Osemintele a cinci partizani, uciși în apropiere de satul Cricău au fost găsite cu ajutorul unui localnic. El avea doar 14 ani cand a trecut și a văzut cadavrele lor aruncate la marginea pădurii. El povestește că la câteva zile după ce i-a văzut pe aceștia, trupurile lor au dispărut.
Cornel Șandru din Tibru povestește că ”eu am trecut pe langa ei așa cum treci pe lângă mormântul ăsta și după ce am trecut am auzit cum trăgeau cu mitralierele. Apoi, după câteva zile am trecut din nou pe acolo și, mergând pe drum în sus am văzut un morman mare de pamant în pădure, m-am oprit în loc și mi-am zis, vai, pământul ăla săpat aicea, i-o luat pe oamenii ăia goi și i-o înmormântat aicea”.
Fostul președinte Emil Constantinescu a fost prezent la reînhumare și spune că este o reparație morala care trebuia adusă mai demult. ”Este o reparație morală venită târziu, dar într-un momentn simbolic și poate să onoreze acest an al centenarului. Trebuie să învățăm de la acești oameni pedagogia durerii, pentru că nici unul dintre cei care au luptat atunci, victimele regimului comunist sau urmașii lor, nu au fost interesați nici să își ia case, nici averi nici privilegii, ei au continuat să trăiască pentru Romania, pentru țara lor. Este simbolic că astăzi, în 23 de august, când generația mea era obligată să serbeze comunismul, să trăim momentul în care anticomuniștii sunt onorați de patria lor.”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a realizat mai multe campanii de cercetare in judetul Alba, atat in zonele Tibru, Mesentea, Bistra si Salciua, cat si in fost cimitir din Aiud, unde au fost aruncati sute de detinuti politici, in timpul regimului comunist, fara nici un document si fara o cruce la capatai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.